Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Illustration från bannern för Trafikantveckan (något beskuren bild). Olika tecknade fordon, bland annat en buss, en cyklist, en elbil och en gående streckgubbe.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Gång och cykling i fokus på Trafikantveckan

Den 16–22 september infaller den årligt återkommande Trafikantveckan, ett EU-initiativ som uppmuntrar till hållbara resor och transporter. Sedan 2016 samordnar Trafikverket veckan i Sverige och förmedlar information till kommuner och andra som vill delta.

Utanför Sverige kallas veckan European Mobility Week och samlar varje år tusentals deltagande kommuner och städer i en lång rad länder. I skrivande stund är 48 länder med omkring 2800 kommuner/städer anmälda, varav omkring 56 är svenska – ungefär som tidigare år. De deltagande aktörerna skapar och utför sina egna initiativ utifrån egen ambitionsnivå.

– Trafikantveckan uppmärksammar och visar upp många goda exempel, både i våra svenska kommuner och utomlands. Här kan vi lära mycket av varandra, säger måldirektör Maria Krafft.

Från och med år 2016 har Trafikverket samordningsansvaret för Trafikantveckan, ett ansvar som tidigare låg hos Naturvårdsverket. Vi tar fram underlag och förmedlar information till de kommuner och andra aktörer som vill medverka.

Säker trafik till fots och på cykel

Kampanjen har ett tema och en slogan för varje år. 2019 handlar det om att få fler att gå och cykla – för både miljöns, hälsans och plånbokens skull – och att det ska vara säkert för oskyddade trafikanter. Årets tema är ”Säker trafik till fots och på cykel” och årets slogan ”Ta klivet – börja gå”.

Bekräftade aktiviteter finns under respektive land på trafikantveckans webbplats, se länkar, och kommuniceras också av kommunerna själva. Några svenska exempel: I Umeå erbjuds en guidad tur där deltagarna till fots besöker några av stadens mer hållbarhetsmedvetna butiker och kaféer. Region Gävleborgs största sjukhus kommer ha cykelverkstäder på plats för att besikta besökarnas cyklar så de är säkra. I Arjeplog och Älvsbyn kommer man att kunna testa ecodriving i simulator.

Bilnyckel som bussbiljett

I veckan ingår också den dagen som kallas Bilfria dagen (In town without my car). Den infaller den 22 september och ger upphov till en del särskilda aktiviteter. I Gävleborg kan man till exempel under dagen åka gratis på X-trafiks bussar och tåg genom att visa upp sin bilnyckel, och i Stockholm ordnar Naturskyddsföreningen en cykelkarneval.