Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Faizal Luttamaguzi tar emot priset från Sven Hunhammar.

Glad vinnare är Faizal Luttamaguzi, som med hjälp av träcyklar vill visa upp varför Stockholm rankas högt bland världens mest hållbara huvudstäder. Här tillsammans med Trafikverkets måldirektör Sven Hunhammar. Foto: Albin Karlén

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Han fick årets miljöpris för hållbar sightseeing

Vid galan Talent Excellence Award delade Trafikverket ut priset ”Årets miljöinnovatör”. I år gick priset till entreprenören Faizal Luttamaguzi som ligger bakom ”The wooden bike tour”, en sightseeingtur på träcyklar i Stockholm.

Faizal Luttamaguzi brinner för att på sina träcyklar visa turister varför Stockholm hamnar högt på rankinglistor över världens mest hållbara storstäder. The wooden bike tour handlar om både hållbarhet och sevärdheter.

– Jätteroligt att Trafikverket uppmärksammar mitt bidrag till ett hållbart Stockholm. Träcykeln är perfekt i Stockholm både för att Stockholm är lättcyklat och för att det signalerar något mer om vår approach till urbana transportmedel. Dess ”WOW”-faktor har funkat som ett utmärkt verktyg för nyfikna och intressenter att inleda dialoger med oss om just framtidens transportmedel och hållbarhet vilket leder till att vi hittar beröringspunkter för positiv påverkan långt utanför själva cykelturen, säger Faizal och fortsätter: Jag är ingen expert på hållbarhet men ju mer jag lär mig så inser jag hur kul och viktigt det här är.

Det är andra året i rad som Trafikverket delar ut priset "Årets miljöinnovatör".

– För att nå en hållbar utveckling behöver vi göra stora förändringar och samarbeta mer. Trafikverket vill med utmärkelsen ”Årets miljöinnovatör” uppmärksamma goda exempel utanför men ändå kopplade till vår verksamhet för att ytterligare öka tempot mot en hållbar utveckling”, säger Sven Hunhammar, måldirektör för miljö på Trafikverket och prisutdelare.

Motiveringen till priset löd:

"När turister kommer till Stockholm för att inspireras tar Faizal Luttamaguzi ut dem på handgjorda cyklar i trä för att diskutera hållbarhetsfrågor, samtidigt som de tittar på staden. Faizal arrangerar så att turen blir ett naturligt forum för att gruppen ska förstå helheten, ta sig till målet med minimal miljöpåverkan och ha kul tillsammans. Det är ett utmärkt exempel på nudging för en hållbar utveckling."

Faizal Luttamaguzi tar emot priset från Sven Hunhammar.
Faizal Luttamaguzi tar emot priset från Sven Hunhammar.Foto: Albin Karlén

Faizal Luttamaguzis träcykel

Träcykeln är designad av Faizal och tillverkas av ett grekiskt företag, Coco-mat, som har specialiserat sig på hållbart producerade träprodukter. I maj 2017 lanserades ”The wooden bike tour” under paraplyet ”Tours of Stockholm”. Turen tar två timmar och inkluderar både traditionella sevärdheter såväl som besök hos företag som ligger i framkant när det gäller hållbarhet. Hittills har strax över 12 000 turister sett Stockholm från en träcykel.