Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Getingmidjans arbeten ger effekt i hela landet – avstängning i helgen

Getingmidjan i centrala Stockholm stängs av för all tågtrafik under helgen. Det är en del av det viktiga arbetet att rusta upp sträckan – en förbättring som får effekt för hela Sveriges järnvägstrafik.

Upprustningen av Getingmidjan, järnvägen mellan Stockholm Central och Stockholms södra, är det mest komplexa och tidskritiska arbete vi gör på järnvägen de närmsta åren och innebär att hela järnvägsanläggningen ska bytas eller renoveras. Broarnas grundläggning ska förstärkas, broöverbyggnader ska bytas, betongkonstruktioner i tunnlarna ska repareras, spår, kontaktledningar och teknik ska moderniseras och bytas ut. Getingmidjan är en av de mest trafikerade järnvägssträckorna i Sverige, trots att den bara är 2 kilometer lång.

Getingmidjan i centrala Stockholm stängs av för all tågtrafik:

Fredag 18 oktober, kl 22.00 – måndag 21 oktober, kl 05.00

Ger effekt i hela Sverige

Lokala satsningar förbättrar tillgängligheten längs hela stråk, i hela landet. Oavsett om vi förbättrar i Göteborg, Falköping, Hässleholm eller Ånge. Och om vi löser upp propparna i Stockholms järnvägstrafik gynnar det alla orter på berörda stråk. Hela landet drabbas av flaskhalsar och korkar i systemet. Åtgärderna görs där det ger mest effekt för hela systemet.

Trafikverket behöver stänga av Getingmidjan under de arbeten som sker 18-21 oktober för att garantera säkerheten hos både yrkesarbetare, tågtrafik och resenärer. Under avstängningen arbetas det dygnet runt för att hinna med så mycket som möjligt.

Under helgens avstängning finjusterar man efter sommarens arbeten och förmonterar kontaktledningar inför nästa sommars arbeten 2020. Utöver detta genomförs signalarbeten, kabelmärkning och kanalisationsarbeten.

Påverkar både fjärr- och regionaltåg under helgen

Avstängningen påverkar både fjärr- och regionaltågsresenärer då inga tåg går mellan Stockholm Central och Stockholms södra. Det innebär att tågen söderifrån vänder på Stockholms södra eller Flemingsbergs station och resenärerna måste byta färdmedel och ta pendeltåg från Flemingsberg eller Stockholms södra till Stockholm City för att sedan eventuellt fortsätta norrut.