Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikinformationstavla för tåg.

Centralens informationstavla uppmärksammade också det miljonte tåget för året. Foto: Anna Lihr

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ministern uppmärksammade en miljon tåg och ny underhållssatsning

Under lördagsförmiddagen den 16 november avgick det miljonte tåget för året, vilket innebär nytt rekord för järnvägen. Ombord fanns infrastrukturminister Tomas Eneroth, som tidigare i veckan även besökte ett underhållsprojekt vid Stockholm Central.

Aldrig tidigare har så många tåg trafikerat svensk järnväg, och trafikvolymen på svensk järnväg fortsätter att öka. Tåget är populärare än någonsin och intresset ökar stort. På 25 år har persontrafiken på järnväg fördubblats.

Milstolpe för järnvägen

Tomas Eneroth och SVT-journalister.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth intervjuas av SVT innan det miljonte tåget avgår.Foto: Anna Lihr

– Det är en fantastisk siffra, en milstolpe, och vi är mycket stolta över att vi i järnvägsbranschen skapar förutsättningar så att alla som vill resa med tåg ska kunna göra det, säger Ann-Sofi Granberg, biträdande chef för verksamhetsområde Trafik.

Det miljonte tåget för året avgick från Stockholms central lördagen den 16 november klockan 09.29, med destination Göteborg. Ombord fanns bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth, som delade ut kaffe och pratade med resenärerna.

I snitt reser dagligen 420 000 personer med tåg och den sträcka persontågen kör varje dag motsvarar nio varv runt jorden. Samtidigt transporteras också hundratusentals ton gods på järnväg varje dygn.

– Vi arbetar målmedvetet med att använda järnvägen så effektivt som möjligt. Inte minst är vårt intensiva och engagerade samarbete i branschen, och nyttjandet av digitaliseringens möjligheter viktiga steg för att ytterligare kunna öka trafikvolymerna, säger Ann-Sofi Granberg.

Besökte underhållsprojekt

Tidigare i veckan besökte också ministern ett av Trafikverkets underhållsprojekt på Stockholm Central, med anledning av ett kommande regeringsuppdrag om ökad samverkan i planeringen av underhåll, för ett ännu bättre planerat och mer effektivt järnvägsunderhåll.

Personer i vita hjälmar på järnvägsspår.
Baningenjör Magnus Karlsson fanns bland de som tog emot ministern. Foto: Linda Corsvall

Thomas Eneroth togs emot av Stefan Lindgren, chef underhåll distrikt Stockholm-Öst, Magnus Karlsson, baningenjör på samma distrikt och Lars Schyllander, tf vd på Strukton Rail.