Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trattar i orange färg skjuter upp högt över marken intill en p-plats lastbilar stannat.

Höga trattar gör att man kan slänga skräp på rätt ställe utan att lämna förarhytten.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nya tag mot skräpet på rastplatser och längs vägarna

Just nu genomför Trafikverket tillsammans med Håll Sverige Rent ett test på två rastplatser längs E4:an för att minska nedskräpningen. Vi vill undersöka hur det kan bli enklare för bilister att slänga sitt skräp på rätt ställen.

Runt om i landet finns flera hundra rastplatser för att ge alla som kör bil möjligheten till en paus på resan. De har lite olika standard och utrustning men toaletter, informationstavlor, sittplatser med bord och soptunnor finns på de flesta.

Det är på rastplatserna Mora Stenar utanför Uppsala och Sillekrog utanför Nyköping längs E4 som vi kommer att testa nya soptunnor. Tratten som testas är från Danmark men ny i Sverige, det är ett rör med en tratt i höjd med fönstret på lastbilarna så förarna enkelt kan slänga sitt skräp utan att kliva ur bilen.

– Våra skräpmätningar visar att det finns mycket skräp där lastbilarna parkerar. Därför har vi tittat på soptunnor som är anpassade för just lastbilschaufförerna. Vi hoppas att trattarna med sin tydliga färg och inbjudande höjd faktiskt ska göra skillnad, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent. 

Solcellsdrivna tunnor packar skräpet

Överfulla papperskorgar ska lösas genom solcellsdrivna Big Bellys. De komprimerar avfallet och klarar på så vis stora mängder skräp. De varnar dessutom när de börjar bli fulla vilket minskar onödiga transporter när de ska tömmas.

– Nu tar vi ett krafttag mot nedskräpningen. Det här är ett viktigt projekt för att testa hur vi kan underlätta för var och en att minska nedskräpningen på samtliga våra rastplatser i Sverige. Det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för att stoppa skräpet från att hamna på marken, säger Tommy Jonsson på Trafikverket.

Stoppa skräpet från bilarna

Testet med nya soptunnor på rastplatser är del av ett långsiktigt samarbete mellan Trafikverket och Håll Sverige Rent. Tillsammans vill vi undersöka och utvärdera olika åtgärder för att minska nedskräpningen på rastplatser och längs statliga vägar. Projektet startades förra året med en förstudie för att ta reda på hur mycket skräp och vad för slags skräp som slängs efter vägen. Nu testas de nya avfallslösningar för att se om det på sikt ska installeras på fler rastplatser

 Målet är att stoppa det skräp som slängs från bilar på större vägar. Fokus ligger på snabbmatsförpackningar och engångsmaterial. Nästa steg är att hitta samarbeten med kommuner och andra aktörer som snabbmatskedjor, köpcenter och andra som ligger nära vägar och rastplatser.