Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Malmvagnar som har spårat ur
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafiken igång 6 februari på Malmbanan efter urspårning

Ett fullastat malmtåg spårade ur i Gäddmyr den 22 januari. Det råder trafikstopp på sträckan mellan Gällivare och Kiruna. Trafiken kom igång igen den 6 februari klockan 12.00.

Det var på onsdag den 22 januari, klockan 20.50, som ett fullastat malmtåg spårade ur i Gäddmyr. I tåget ingick 68 vagnar, varav 14 vagnar spårade ur och välte. Cirka 400 meter spår inklusive växel skadades.

Röjning på och runt spåret har pågått sedan torsdag 21 januari till 29 januari. Urspårningen har skedde i väglöst land, med cirka 1 mil till närmaste väg vilket har gjort att reparationsarbeten varit extra problematiska. Dessutom är det uppskattningsvis en meter snö i området.

– Malmbanan är en viktig järnvägssträcka, särskilt för godset, och vi jobbar på så snabbt som möjligt med att återställa spåret, säger Anders Moritz, projektledare inom Underhåll. Just nu arbetar våra entreprenörer dygnet runt med att återställa bankroppen och lägga nytt spår bland annat. Uppröjningsarbetet vid urspårningen har tagit längre tid än vad man först beräknade. Kylan har gjort att malmen i vagnarna frusit fast i den stränga kylan, vilket då blir som att hantera stelnad betong.

Återställningsarbetet startade 29 januari och beräknas ta cirka 6 dygn. Planen är att bygga ett rakspår för att få igång trafiken så snabbt som möjligt, och vid senare tidpunkt lägga in den växel som  kördes sönder under urspårningen.

Ny prognos: Trafiken kom igång igen torsdagen den 6 februari, klockan 12.00.

Nyheten är publicerad 30 januari och uppdaterad 3, 6 och 7 februari.