Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En man och en kvinna som kramas, bredvid står en cykel och en bil med en kanot på taket.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Minskade utsläpp från trafiken under 2019

Utsläppen av koldioxid från vägtrafiken minskade med 2 procent förra året. Bakom minskningen ligger ökad användning av biodrivmedel och mer energieffektiva bilar.

Trafiken var i stort sett oförändrad, jämfört med tidigare år, vilket gör att ökad användning av biodrivmedel och mer energieffektiva bilar får genomslag. Det framgår av preliminära utsläppssiffror för 2019 som Trafikverket och Transportstyrelsen redovisar.

— Det är glädjande att bilarna blev effektivare och att andelen biodrivmedel ökade, men kanske framför allt att vägtrafiken inte ökade under förra året. Då blir det lättare att öka tempot och nå målen. För att nå transportsektorns klimatmål till 2030 krävs en minskning av växthusgaserna med cirka åtta procent per år, säger Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket.

Klimatmålet för transportsektorn slår fast att utsläppen ska minska med minst 70 procent mellan åren 2010 - 2030. För att nå klimatmålet måste utsläppen minska betydligt snabbare än med två procent per år som är den nuvarande takten. Transportsektorn står för en tredjedel av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.