Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kille i förarsäte
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nya regler för körkort från den 1 mars 2020

Kunskapsprovet (teoriprovet) för personbil ska vara godkänt innan körprovet får göras och giltighetstiden för godkänt kunskapsprov förlängs från 2 till 4 månader. Blivande förare ska intyga att inte använda otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt fuska.

Det är innebörden av de nya reglerna som träder i kraft den 1 mars 2020.

I slutet av januari beslutade Transportstyrelsen om nya föreskrifter för kunskapsprov för personbil behörighet B. Därmed blev det klart att Trafikverket Förarprov genomför ett flertal ändringar från den 1 mars.

Förändringen innebär att kunskapsprovet måste vara godkänt innan körprovet genomförs.

– Vi vill att våra kunder ska vara väl utbildade och förberedda inför både kunskapsprovet och körprovet. Om du har förstått de teoretiska delarna och fått ett godkänt kunskapsprov ökar möjligheterna att du också lyckas med det praktiska provet, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

Av de som tog körkort för personbil 2019 och som först fick sitt kunskapsprov godkänt och därefter gjorde körprovet fick 53 procent godkänt på körprovet. För de som gjorde körprov efter ett underkänt kunskapsprov var motsvarande siffra endast 29 procent, och denna skillnad har ökat med åren.

Det finns fler skäl till att denna regel nu ändras. Med dagens regler ska körprovet genomföras även om kunskapsprovet blir underkänt, vilket kan leda till stress och dessutom extra kostnader.

En annan nyhet är att kunskapsprovets giltighetstid förlängs från två till fyra månader. Syftet är att ge blivande förare mer tid mellan kunskapsprov och körprov för att öka möjligheten att utbilda sig väl.

Försäkran ska förhindra fusk

Inför kunskapsprovet ställs krav på att lämna försäkran om att inte använda otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt fuska. Syftet är att förhindra provfusk och samtidigt ge möjlighet att åtala och straffa eventuella fuskare. Straffsatsen för osann försäkran är böter eller fängelse.

– Det här innebär att Trafikverket från och med den 1 mars har ett tydligare stöd vid polisanmälan. En mycket välkommen förändring som ska hjälpa oss ytterligare i våra åtgärder för att stävja fusk, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

Med de nya reglerna godtas också brittiska pass som identitetshandling i samband med legitimering inför kunskaps- och körprov, trots utträdet ur EU.

Nytt är också att farföräldrar och morföräldrar godkänns som intygsgivare för den som ska göra kunskapsprovet och saknar giltig identitetshandling, förutsatt att de själva har en giltig godkänd identitetshandling.