Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Resenärer med resväskor står på en perrong. Ett inkommande tåg.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Persontågen tog stormsteg mot ambitiöst punktlighetsmål

När persontågens punktlighet för januari summeras blev det för tredje månaden i rad en putsning av den tidigare toppnoteringen. Totalt ankom 85 708 av 90 867 planerade persontåg slutstationen i rätt tid vilket gav ett punktlighetsresultat på 94,3 procent.

Med en punktlighet på 94,3 procent slogs den tidigare bästa månadsnoteringen med 1,3 procentenheter, detta samtidigt som det aldrig tidigare körts så många persontåg under en januarimånad som i år. Sett till framförda persontåg har trafiken ökat med över 20 procent sedan 2013.

– Självklart gläds hela branschen, och förhoppningsvis även resenärerna, åt att siffrorna går åt rätt håll. För inte bara är punktligheten bättre än någonsin tidigare, efterfrågan på tågresor fortsätter öka vilket visar att järnvägen spelar en allt större roll i allt fler människors liv. Det sporrar oss att fortsätta rusta, modernisera och bygga ut anläggningen för att leva upp till de ökande krav både vi och vår omvärld ställer på järnvägen – för vi kan aldrig vara nöjda innan resenärerna är det, säger Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafik.

Vad förklarar då den förbättring som skett de senaste månaderna?

– Det är flera saker som samverkar. Vi har ett konstruktivt branschsamarbete som fokuserar på resultat samt att vi förra året genomförde flera riktade insatser runt storstadsområden och på viktiga stråk. Vi planerar också trafik och banarbeten med lite högre marginaler tack vare nya konstruktionsregler. Dessutom har det ur ett järnvägsperspektiv gynnsamma vädret gjort att såväl personal som fordon och anläggning belastats mindre – det spelar också roll på sista raden avslutar Roberto.

Januaristatistik 2013-2020.