Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

flygplan
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverkets upphandling av flygtrafik klar

Trafikverket fick i förra veckan i uppdrag av regeringen att upphandla flygtrafik till sju norrländska orter och Visby. Nu är det klart att Amapola Flyg AB och SAS kommer att utföra trafiken.

Senast uppdaterad: 20 april 2020, klockan 9:28

– Med denna upphandling säkerställer vi resemöjligheter som är nödvändiga för hälso- och sjukvården och andra samhällsviktiga funktioner, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Trafikverkets beslut om operatör möjliggör för trafik att starta 20 april. Avtalet förlängs vid behov en månad i taget, och som längst till och med 6 september 2020. Om kommersiell trafik återupptas upphör den upphandlade trafiken.

Efter att ha uppfyllt de grundläggande kriterierna lämnade Amapola Flyg AB, som trafikerar tre av Trafikverkets sedan tidigare upphandlade flyglinjer, det prismässigt fördelaktigaste anbudet. I Trafikverkets uppdrag ingick att trafikeringen kan arrangeras genom en kostnads- och miljömässigt effektiv slingning av flyglinjerna, med upp till tre mellanlandningar på en linje.

Amapola Flyg AB kommer att trafikera enligt följande upplägg:
Arlanda-Visby-Arlanda-Sundsvall-Örnsköldsvik-Östersund–Östersund-Örnsköldsvik-Sundsvall-Arlanda och Arlanda–Skellefteå–Arlanda.

Arlanda–Skellefteå kommer att trafikeras med direktflyg Arlanda–Skellefteå–Arlanda (för tidtabell, se Amapolas webbplats).

Kommersiellt flyg till Kiruna, Luleå och Umeå

Trafikverket fick i förra veckan i uppdrag av regeringen att upphandla flygtrafik till sju norrländska orter och Visby. Amapola Flyg AB tilldelades i fredags, den 17 april, uppdraget att utföra trafiken på samtliga linjer.

SAS har nu meddelat Trafikverket att de kommer att flyga kommersiellt från Arlanda till Kiruna, Luleå och Umeå från och med måndagen den 20 april.

Det innebär att dessa linjer undantas från den trafik Trafikverket upphandlar. Amapola kommer, som tidigare avtalat, trafikera Arlanda till Visby, Sundsvall, Örnsköldsvik, Östersund och Skellefteå.

Bakgrund

Den pågående spridningen av coronaviruset har medfört ett stort passagerarbortfall för flyget och lett till en kraftigt neddragen, och i vissa fall, upphörd flygtrafik. Trafikverket fick därför 7 april i uppdrag av regeringen att med utgångspunkt i beslutad trafikplikt, skyndsamt ingå avtal om regelbunden flygtrafik till de åtta orterna för att säkerställa en grundläggande tillgänglighet för Norrland och Gotland genom flyg till och från Arlanda.

Om Amapola Flyg AB

Amapola Flyg AB är ett svenskt flygbolag som ägs av Salénia Air Cargo AB. Amapola Flyg AB trafikerar sedan tidigare tre av Trafikverkets upphandlade flyglinjer: Hemavan–Kramfors-Arlanda, Lycksele–Vilhelmina–Arlanda, och Torsby–Hagfors–Arlanda.