Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Leende man med skägg, Ali Sadeghi, står i en trappa inomhus.

Ali Sadeghi blir chef för Trafikverkets program Nya stambanor. Foto: Tove Boija

Programdirektör för Nya stambanor utsedd

Ali Sadeghi, i dag chef för Investering, blir chef för den nya organisationen Nya stambanor.

I samband med Trafikverkets styrelse igår beslutade att nya stambanor ska inrättas i en egen organisation och organiseras i ett program, tillsatte också gd Lena Erixon nuvarande chef för Investering Ali Sadeghi som chef för det nya programmet. Ali tillträder tjänsten den 1 oktober.

– Jag är övertygad om att Ali kommer driva denna viktiga utvecklingsfråga för svensk järnväg framåt och klara utmaningen av att hålla ihop detta omfattande arbete, säger gd Lena Erixon.

Under rekrytering av ersättare går Annika Holmqvist in som tf. chef för verksamhetsområde Investering.

Nya stambanor blir ett program med helhetsansvar

Den 24 juni 2020 fattade Trafikverkets styrelse beslut om att arbetet med nya stambanor ska samlas i en ny organisation. Det kommer att ske genom ett program. Programmet, som får namnet Nya stambanor, blir en ny del av Trafikverkets organisation, unik såtillvida att den är på samma nivå som verksamhetsområdena.

Nya stambanor kommer att ha ett helhetsansvar för planering och genomförande samt ett samlat mandat för alla delar av Trafikverkets uppdrag kopplat till nya stambanor.

Planering och genomförande av projekten Ostlänken, Göteborg-Borås, Hässleholm-Lund samt kommande utbyggnader för att skapa ett nytt stambanesystem mellan Stockholm, Göteborg och Malmö kommer att ligga inom programmet.

Programdirektören kommer att vara direkt underställd generaldirektören.