Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Semester med husbil? Så blir resan säkrare!

I sommar blir det semester och ledighet inom Sverige. Fler väntas semestra med husbil. Men olyckor och krocktester visar stora brister i säkerheten hos husbilar. Trafikverket vill därför ge några råd så att resan med husbil blir mer säker.

Flera allvarliga olyckor de senaste åren visar att husbilar behöver bli säkrare. Trafikverket krocktestade förra året två av de vanligaste modellerna för att bidra till utvecklingen av säkrare husbilar.

– Resultatet visar att det är stor risk att omkomma i en frontalkollision. Konstruktionen är inte tillräcklig för att skydda förare och passagerare i krocken. Alla i husbilen riskerar dessutom att skadas allvarligt av inredning som lossnar under krocken, säger Rikard Fredriksson trafiksäkerhetsanalytiker Trafikverket.

Tänk på det här om du ska resa med husbil i sommar:

  • Välj säkra vägar med mittseparation om möjligt.
  • Håll hastighetsgränsen.
  • Se till att det inte finns lösa föremål i bodelen, exempelvis kaffebryggare.
  • Ta bort bordet om du har passagerare bak.
  • Om du planerar att köpa en husbil – se över husbilens trafiksäkerhet.

Hur har Trafikverket arbetat vidare med resultatet från krocktesterna?

Information om att husbilar kan bli säkrare sprids till tillverkare, branschorganisationer och konsumenter. Syftet är att upplysa om vad som kan bli säkrare och vilka krav man kan ställa på den husbil man väljer att åka i.

Trafikverkets rekommenderar husbilstillverkare att:

  • förbättra förankringen av inredningen i bodelen,
  • se till att bordet är lätt att ta bort,
  • se över så att grundfordonet är krocksäkert och att tillhandahålla förarstödssystem som standard

– Husbilar är fordon med högt inköpspris och lång livslängd, vilket gör det extra viktigt att nya husbilar har så hög säkerhet som möjligt. Även om det finns mycket kvar att göra så ser vi med glädje att förbättringar i säkerheten har gjorts av vissa tillverkare sen förra året, säger Rikard Fredriksson.

Alla som reser och färdas i sommar ombeds fortsatt följa gällande rekommendationer för att förhindra smittspridning av Covid-19. Res bara om du är frisk. Fortsätt håll avstånd till andra. Tillsammans kan vi bromsa smittan.