Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Flygbild över Getingmidjan - lyftkran med nya brodelen vid sidan av den befintliga bron.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Följ Getingmidjans brobyte live

Med hjälp av pråmar och kran lyfter vi idag den norra delen av järnvägsbron på plats mellan Riddarholmen - Stockholm Central, en del av den så kallade Getingmidjan. Med fem millimeters marginal passar vi in den 117 meter långa och 865 ton tunga brodelen.

Arbetet med att få den norra brodelen på plats pågår hela dagen och först vid 18-tiden idag räknar vi med att vara klara. För dig som inte kan följa arbetet på plats, så kan du tack vara en av våra ”grannars” webbkameror följa brolyftet var du än är.

Radisson Blu Waterfront Hotell webcam

Arbetet med att få själva bron på plats är det mest kritiska momentet i sommar. Den nya bron har byggts i Tallinn och är uppdelad i två delar. Det är ett komplicerat arbete där 2200 befästningsplattor milimeteranpassas i 10 000 skruvinfästningspunkter. Dessutom har bron åtta tätt sammanfogade växlar, vilket är världsunikt.

Hela bron är 250 meter lång och väger 1 700 ton, men den är alltså uppdelad i två delar. Den andra delen av bron – den södra delen kommer vi att lyfta på 20 juli. Den är 135 meter lång och väger 925 ton.