Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Markförhandlaren sommarpratar i P1

Svante Lindqvist har arbetat som markförhandlare på Trafikverket i mer än 30 år och parallellt med det arbetet verkar han som riksspelman, författare och dramatiker. I år debuterar han dessutom som sommarvärd i Sommar i P1.

Svante Lindqvist har bland annat skrivit pjäser och radioteater som "Mannen från Malmberget" och "Ulkojärvi närradio" i P1. Tillsammans med JP Nyströms har han turnerat runt om i världen med folkmusik från Norrbotten. I år fick han dessutom Kungens medalj för framstående insatser som musiker och dramatiker. Det är framförallt för det jobb Svante gjort vid sidan om sitt arbete på Trafikverket som han får möjligheten att prata i radioprogrammet Sommar i P1.

Stolt medarbetare

Svante Lindqvist
Foto: Anders Alm

Han poängterar vid flera tillfällen hur stolt han är över att arbeta på Trafikverket (och tidigare Vägverket) i alla år, och för att ha haft ett arbete som har gett honom möjlighet att hålla på med författande, musik och dramatik vid sidan av arbetet. Vid ett tillfälle var han tjänstledig i ett år och vid ett annat tillfälle var han tjänstledig för att göra TV-program för TV4 Norrbotten.

– Det är bättre att spela många instrument bra än ett dåligt, menar Svante och motiverar det med att det går att kombinera tjänstemannarollen med en kreativ fritid.

Olika roller

Svante har haft olika roller inom verket: chef för Marklösen (som idag heter Markförhandling) och informationschef. För att bli markförhandlare läste Svante till lantmätare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Idag har Svante också hunnit bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

Sänds 4 augusti

Svante avslöjar att tre personer från Vägverket och senare Trafikverket kommer att figurera i programmet som sänds 4 augusti i SR P1 klockan 13.00 och klockan 22.30.