Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Res bara om du måste – undvik resor i rusningstrafik!

Idag deltog Trafikverket på Folkhälsomyndighetens presskonferens och berättade om vårt ansvar för transportsystemet. För att nödvändiga resor och transporter ska kunna genomföras, utan trafikstopp eller ökad smittspridning, måste alla hjälpas åt.

Roberto Maiorana 

– Systemet fungerar väl, men det krävs hjälp från varje individ för att vi ska klara ett säkert resande när samhället snurrar igång på allvar efter semestrar och sommarlov, sa Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafik som ansvarar för trafikplanering och trafikledning. Att alla istället tar bilen är inte heller en lösning, eftersom det kan orsaka trafikstockningar på vägarna som hindrar nödvändiga resor och transporter.

Trafikverket ansvarar bland annat för att våra trafikledningscentraler för väg och järnväg fungerar dygnet runt, året runt i hela landet så att trafiken kan flyta på och störningar tas om hand. Vi informerar om regler för trängsel på perronger och stationer via både utrop och skyltning, och vi har under pandemin genomfört i stort sett allt arbete på väg och järnväg som varit planerat.

Men vi är beroende av att även individen tar sitt ansvar. Beslutet att resa eller inte resa är centralt för att transportsystemet ska fungera i sin helhet – det ska inte bli stopp och det ska inte öka smittspridningen. Detta är en utmaning, särskilt i storstäderna.

– På Trafikverket är vi tacksamma för Folkhälsomyndighetens rekommendation att så många som möjligt fortsätter att jobba hemifrån under hösten. Detta bidrar till minskad trängsel i bland annat kollektivtrafiken och i transportsystemet, konstaterade Roberto Maiorana.

Under de första månaderna av pandemin kunde vi se att trafikvolymerna minskade ordentligt på både järnväg och väg – många stannade hemma vilket hade en positiv påverkan i samhället. Men nu ser vi att trafiken är på väg tillbaka, vilket kan ses som en ny situation där corona blivit en del av vår vardag. Därför vill vi påminna om att du tänker och uppträder som du gjorde i våras när pandemin var en ny verklighet.

  • Res bara om du måste – undvik resor i rusningstrafik
  • Cykla eller gå om du har möjlighet
  • Ersätt inte kollektivtrafikresor med bil i onödan

Nedan kan du se sändningen i efterhand. Presskonferensen inleds ca 3.15 in i filmen.