Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Blå himmel

Värmebölja kan påverka trafiken – både asfalt och räls

Efter en kall och regnig period väntas nu betydligt varmare väder. Härligt tycker många men det finns risk för konsekvenser för både tågtrafiken och för trafikanterna på vägen.

Vägarna påverkas av värme. När asfalten blir riktigt varm så ökar risken för att väggreppet kan försämras snabbt. Nybelagda vägar är i enstaka fall särskilt utsatta eftersom bindmedel kan tränga upp till ytan vid långvarigt höga temperaturer. Fenomenet kallas ofta ”blödande asfalt” och kan medföra att vägbanan blir hal.

När det uppstått problem med friktion varnas trafikanterna via skyltning i väntan på en åtgärd. Det finns flera olika åtgärder att ta till. Man kan sopa bort grus och tvätta bort överskottsbindemedel med hjälp av vatten och högtrycksutrustning. Man kan också fästa uppvärmt stenmaterial på beläggningen med hjälp av en vält eller rugga upp ytan med hjälp av en fräs.

Anpassa hastigheten och håll avståndet till framförvarande fordon är de viktigaste råden. Bromssträcka och styrförmåga är helt avgörande om det händer något oväntat. Var alltså extra uppmärksam och kör försiktigt, håll avstånd och var utvilad.

Läs mer om hala vägar på sommaren

Påverkan också på tågtrafiken

Även tågtrafiken kan påverkas genom att solkurvor uppstår. Det kan inträffa när solen värmer upp spåret så att det förskjuts och på så sätt ökar risken för urspårning. Trafikverket jobbar förebyggande genom att inspektera banor där det finns risk för solkurvor och sätta ner hastigheten där så behövs. Det betyder att restiden kan bli längre på de sträckor som berörs men Trafikverket sätter alltid säkerheten först.

Det blir nedsatt hastighet från och med fredag 7 augusti klockan 12.00 och trafikdygnet ut. Under fredagen sker nya bedömningar för att se över om reduceringarna behöver hållas under hela helgen.

  • Herrljunga-Borås
  • Öxnered-Håkantorp
  • Varberg-Borås
  • Uddevalla-Strömstad

Förseningar och delinställda tåg mellan Linköping och Kalmar kan förekomma. Detta på grund av att tågen kör med reducerad hastighet orsakat av höga temperaturer. Tågtrafiken beräknas tidigast köra som normalt måndagen 10/8.

Vänd dig till ditt resebolag för uppdaterad information.

Läs mer om solkurvor