Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket

Håll Nollan – tillsammans för 0 olyckor i anläggningsbranschen

Idag är den dagen på året vi tillsammans manifesterar för säkerheten på våra arbetsplatser. Att alla ska komma hem oskadda efter en dag på jobbet är en angelägenhet för oss i Trafikverket och för hela bygg-och anläggningsbranschen.

Att undvika arbetsplatsolyckor kräver ett systematiskt och medvetet arbete. Men, det är inget arbete som bedrivs av några enskilda utan det är ett förhållningssätt som alla måste bära med sig. Hur gör jag för att arbeta säkert och hur ser våra chefer och ledare på säkra arbetssätt? Det berättar de mer om i de filmer som finns längre ned på sidan. Säkerhet innebär att tänka efter före och tänka i flera steg framåt. Först då kan vi få säkrare arbetsplatser, inte minst på våra byggarbetsplatser där miljön är extra krävande.

– Varje år omkommer dessvärre medarbetare på sina arbetsplatser, men tillsammans kan vi arbeta för att minska  antalet skadade eller omkomna, säger Trafikverkets GD Lena Erixon. Därför vill vi idag lyfta vikten av säkerhet och hoppas att alla tar sig tid trots att vi i år genomför dagen på ett alternativt sätt. Vi skulle haft vår stora samling på Förbifarten Stockholm, men istället får vi ta del av dem här på webben.

I år samordnas säkerhetspushen av föreningen Håll Nollan. Det innebär att många olika organisationer och projekt genomför manifestationer för säkerheten. Och i år är ambitionen att hela kedjan av leverantörer ska involveras, från underleverantörer till byggherrar. Alla i hela kedjan bidrar till säkra arbetsplatser.

Vi i Trafikverket har med anledning av covid-19 valt att inte samla medarbetare och entreprenörer på våra olika arbetsplatser. Men, manifestationen är ändå viktig. Därför uppmanar vi våra medarbetare att lägga ned arbetet under 1 minut, klockan 13.00 den 15 september och tänka på vänner och kollegor som på olika sätt förolyckats på arbetsplatsen. Men, skänk också kollegan som gjort något bra och säkert på arbetsplatsen en tanke – allt för den gemensamma säkerheten.

Se filmer om arbetsmiljösäkerhet

Lyssna på Lena Erixon, GD, Per Ling Vannerus, chef Stora Projekt, Ulrika Dolietis vd Håll Nollan samt Johan Brantmark, projektchef Förbifarten Stockholm om vikten av att vi  alla förhåller oss till säkerheten. Och, var rädda om varandra.

Fakta:

Håll Nollan består av över 80 medlemsföretag. Initiativet till organisationen togs 2017 av föreningen Samverkan för noll olyckor i byggbranschen. Ambitionen var att engagera hela kedjan i ett byggprojekt, att tillsammans lära varandra och förändra kulturen, utmana, utbilda och väcka opinion för noll olyckor i bygg- och fastighetsbranschen.