Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Generaldirektör Lena Erixon

Lena Erixon - Sveriges bästa generaldirektör

Varje år utser Universum årets bästa generaldirektör/verkställande direktör och i år får Lena Erixon utmärkelsen i hård konkurrens med näringslivets främsta ledare. Motiveringen inleds med: Denna person har aktivt drivit frågorna från ledningsnivå.

Motiveringen fortsätter: Hon visar med en mycket stor tydlighet vilken betydelse det har då ledningen, och ytterst generaldirektören, är engagerad i frågorna. Förutom att hon besitter stora faktiska kunskaper i frågorna så har hon också ett mycket aktivt intresse. Detta både inspirerar och leder frågorna internt. Denna generaldirektör är därför i många stycken en förebild för många andra chefer. Denna chef är både modern och steget före i det mesta.

– Detta är inte bara ett pris till mig utan till hela Trafikverket och allt vi åstadkommit tillsammans, för jag kan inte åstadkomma något utan alla medarbetare, säger Lena Erixon.

En god ledare lyssnar

En viktig del i att vara en god ledare är att lyssna på organisationen och för att göra det har Lena Erixon initierat ett mötesforum för hela Trafikverket, som kallas Träffpunkt. Där möts trafikverkare över verksamhetsgränserna, på årlig basis, för att diskutera vad vi gör bra och vad vi kan göra bättre. Ledningsgruppen deltar och lyssnar in verksamheten och Träffpunkt skapar förutsättningar för verksamheten att nätverka och öka förståelsen för de olika verksamhetsområdena inom Trafikverket. Just i år gör pandemin att vi tittar på digitala möjligheter för Träffpunkt.

Steget före

Genom att vilja göra annorlunda och förbättra så ser Lena till att Trafikverket ofta ligger steget före i kärnfrågorna men även inom arbetsgivarprofilering.

– Vi har en tydlig roll när vi säger att vi gör Sverige närmare. Utvecklingsmässigt kommer det att hända väldigt mycket inom vårt om­råde, och det är nödvändigt för att vi ska klara våra höga mål att minska klimatpåverkan och göra transportsystemet mer säkert, säger Lena och fortsätter:

– Vi samlar kompetens av olika slag när vi jobbar tillsammans vilket gör det spännande och speciellt att jobba här. En av de viktigaste frågorna är att säkerställa att vi behåller och utvecklar den personal vi har och att rekrytera ny kompetens.

Universum Awards

Universum mäter hur olika organisationer står sig i konkurrensen om potentiella medarbetare, både studenter och yrkesverksamma. Vid Universum Awards varje år delar de ut priser till organisationer i olika kategorier inom arbetsgivarprofilering. Universum Awards delades ut 24 september 2020.