Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tecknad bild med figurer som cyklar, går. åker buss och bil, EU:s flagga syns i ena hörnet.

Över 2 000 kommuner i 39 länder med på Trafikantveckan

Varje år den 16-22 september inträffar den Europeiska Trafikantveckan, ett europeiskt initiativ för att uppmärksamma och skapa engagemang kring hållbara resor och transporter. Omkring 30-40 svenska kommuner medverkar i år.

”Zero-emission mobility for all”  är årets tema för Trafikantveckan – fritt översatt ”Utsläppsfria (eller hållbara) resor för alla”. Att transportsystemet har en betydande roll att spela, i utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle, uppmärksammas alltmer. Sverige står bakom Agenda 2030 med de 17 målen för en omfattande och nödvändig global omställning som FN beslutat om. Transportsystemet är integrerat i de flesta målen och har potential att påverka det hållbara samhället i alla tre dimensionerna: socialt, ekonomiskt och ekologiskt.

– Vi behöver tillsammans arbeta för hållbara resor och transporter och alla insatser är viktiga, stora som små, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket. Det är bra att Trafikantveckan uppmärksammar hållbarhet på detta sätt och inspirerar kommuner i Sverige och utomlands. Här kan vi lära av varandra.

Konferens, elcyklar, nya cykelbanor och bilfria dagar

Kommunerna som medverkar under Trafikantveckan skapar och utför sina egna initiativ. Västerås kommun arrangerar en digital konferens under veckan, öppen för alla. Den handlar om hållbar mobilitet och hur vi kan resa och arbeta smartare. Och i förlängningen hur vi kan uppnå det hållbara samhället.

I Trelleborg kan man prova deras nya E-lånecykel, se utställning av elcyklar och lyssna på olika föredrag kopplat till hållbarhet och mobilitet. Torsdag den 17 september är det invigning av cykelbanan på Engelbrektsgatan.

 Trafikantveckan avslutas den 22 september med en bilfri dag. Exempelvis arrangerar Karlskrona bilfria dagar fredag den 18 till söndag den 20 september, tillsammans med andra aktiviteter för hållbara resor.
 

Fakta Trafikantveckan:

Från och med år 2016 har Trafikverket samordningsansvaret för Trafikantveckan. Vi tar fram underlag och förmedlar information till de kommuner och andra aktörer som vill medverka i Trafikantveckan. Tidigare låg detta ansvar hos Naturvårdsverket.