Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Förarprövare från Trafikverket Förarprov går mot en parkerad bil med skylten
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Skylt vid körprov från den 1 oktober

Från den 1 oktober kommer vi att märka de provfordon som används vid körprov för B-behörighet, taxiförarlegitimation och föreläggandeprov B, baktill med en skylt som har texten ”Körprov”.

Skylten är en åtgärd för att minska antalet påkörningsolyckor bakifrån och ska bidra till ökad trygghet och säkerhet i trafiken. Genom att skylten påminner om skylt ”Övningskör” är vår förhoppning att den ska ge igenkänning och förståelse.

– Påkörningsolyckor bakifrån är ett av de allvarligaste arbetsmiljöproblemen som vi har i samband med körprov. Vi ser en ökning genom åren och detta är ytterligare en åtgärd för att skydda våra medarbetare, kunder och andra trafikanter, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

Ett försök med magnetskylt ”Körprov” som genomförts på ett antal förarprovskontor våren 2019 visar på en minskning av olyckor jämfört med samma tidsperiod året innan utan skylt.

Vi har valt att börja med de prov där det skett flest olyckor och kommer att utvärdera resultatet av skyltanvändningen.