Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ett Bergslagståg färdas fort genom ett höstlandskap.

Persontågens punktlighet i september: Allt fler tåg går men punktligheten består

När det tredje kvartalet i och med septembers målgång summeras ser vi att formkurvan med en ökande trafikvolym håller i sig. För första gången sedan mars framfördes över 80 000 persontåg, samtidigt som punktligheten fortsätter vara bättre än tidigare år.

Persontågens systempunktlighet under september blev 93,0%. 77 144 av 82969 planerade persontåg ankom sin slutstation i rätt tid. Klicka för större bild. 

Under september ankom 77 144 av 82 969 planerade persontåg till sin slutstation i rätt tid. Det gav ett punktlighetsresultat på 93,0 procent vilket innebär att årets trend där varje enskild månad under 2020 noterat det bästa utfallet sedan nuvarande mått infördes 2013 håller i sig.

– Sett till hela systemet närmar vi oss steg för steg de trafiknivåer vi låg på före pandemin. Att vi lyckas kombinera detta ”återtåg” med en fortsatt god punktlighet tycker jag är ett mycket gott betyg för det arbete som sker inom hela branschen för att minimera störningar, och lindra konsekvenserna när incidenter inträffar. Bland annat har vårt nya arbetssätt kring evakuering och röjning som infördes tidigare i år redan visat på positiva effekter säger Roberto Maiorana, verksamhetsområdeschef Trafik.

Punktlighet och antal framförda september 2013-2020. Klicka för större bild 

Punktligheten för persontågstrafiken årets tredje kvartal blev 93,6 procent, vilket jämfört med 2019 är en förbättring med 2,0 procentenheter. Ackumulerat för de första nio månaderna ligger året punktlighetsresultat för på 93,7 procent. Det är jämfört med samma period 2019 en förbättring med 2,7 procentenheter.

Avbokade och inställda tåg påverkar punktlighetsresultatet

Precis som tidigare under pandemin har det under september varit fler avbokade och inställda tåg än normalt. Skillnaden är dock betydligt mindre än under våren och sommaren. Som mest har skillnaden jämfört med 2019 varit drygt 21 procent, i september är vi nere i knappt fyra procent färre framförda persontåg. Sett till måttet tågkilometer, hur långt tågen kör, är nedgången jämfört med september 2019 cirka nio procent vilket förklaras av att det framförallt är avgångar för snabb- och fjärrtåg (Långdistanståg) som ställts in.

Ackumulerat för de första nio månaderna ligger året punktlighetsresultat för på 93,7 procent. Det är jämfört med samma period 2019 en förbättring med 2,7 procentenheter.