Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu kan du åka spårvagn i Lund

För första gången på hundra år invigdes i helgen en helt ny spårvägsanläggning i Sverige. Nu rullar spårvagnarna i Lund, mycket tack vare de så kallade stadsmiljöavtalen.

Det är över 100 år sedan som en helt ny spårväg invigts och Lunds kommun beviljades stadsmiljöavtal till anläggningen. Var fjärde kommun har fått stadsmiljöavtal för att utveckla cykel- och kollektivtrafik samt godstransporter för hållbara städer.

– Spårvägen invigdes digitalt i helgen. Det är en unik händelse, det är första gången sedan 1910-talet som en helt ny spårvägsanläggning öppnar i Sverige och det är jättekul att vi på Trafikverket via stadsmiljöavtalen hjälpt till att få den till stånd, berättar Elin Sandberg, nationell planerare. Lunds kommun har fått 298,4 miljoner kr i stöd för spårvägen mellan Lund C och ESS.

Stadsmiljöavtalen bidrar till ett hållbart transportsystem

Vägtrafiken står idag för en tredjedel av utsläppen av växthusgaser, utsläpp som behöver minska för att vi ska nå klimatmålen 2030 och 2045. Trafikverket, och andra myndigheter, bidrar på flera sätt:

  • stadsmiljöavtal - en miljard kronor per år till kommuner och regioner som ger ökad cykel- och kollektivtrafik och hållbara godstransportlösningar i städer, samt särskilda cykelsatsningar 2021 och 2022.
  • arena för transporteffektiv stadsmiljö arrangerar webbinarier för ökad kunskap om åtgärder som ger klimatnytta i städer.
  • investeringsstöd för publika snabbladdare av elfordon där sådana saknas, styrt till vissa vägar/platser.
  • Energimyndighetens elbusspremie, ett statligt stöd för aktörer som bedriver kollektivtrafik. Finns även klimatpremie för vissa miljölastbilar och elektriska arbetsmaskiner.
  • Naturvårdsverkets stöd till laddinfrastruktur för elfordon via Klimatklivet och Ladda bilen.

Kommuner och regioner kan ansöka om stadsmiljöavtal och nuvarande ansökningsomgång är öppen till den 29 januari 2021. Syftet med stadsmiljöavtal är att främja hållbara stadsmiljöer genom att ge stöd som leder till:

  • en ökad andel persontransporter med kollektivtrafik eller cykeltrafik
  • hållbara godstransportlösningar.