Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Snöfall på väg med mitträcke.

Varning för hårt väder i stora delar av landet

SMHI varnar för hårt väder i främst Västernorrlands län, men också i andra delar av mellersta och norra Sverige. Vädret kan ge störningar på både väg- och järnvägsnätet. Trafikanter avråds därför från icke nödvändiga resor.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för Västernorrlands län. Det väntas stora snömängder i kombination med kraftig blåst från och med måndag eftermiddag. Vinden väntas mojna under tisdagsdygnet, men det kan fortsätta att snöa även under onsdagen.

Även på andra håll i landet är vädret besvärligt. Snöfall och blåst är också att vänta i Uppsala, Västmanland, Dalarna, Gävleborg och Västerbotten.

– Vädret kan göra att vägar driver igen, eller att nedfallna träd eller grenar blockerar vägen. Den tunga trafiken är särskilt utsatt och det finns risk för att lastbilar och andra tunga fordon fastnar och blir stående i uppförsbackar, säger Henrik Sundquist, distriktschef för Underhåll på Trafikverket, region Mitt.

I framförallt Västernorrland, där snöfallet förväntas bli mest besvärligt, uppmanas trafikanter att hålla sig borta från vägarna.

– Ge dig inte ut på vägarna om du inte måste. Om du måste ge dig ut på vägarna; håll avstånd till dina medtrafikanter och förbered dig genom att ta med fulladdad mobiltelefon, vatten, filt, varma kläder och någonting ätbart. Se också till att ha mycket bränsle i ditt fordon, säger Henrik Sundquist.

Järnvägen mellan Sundsvall och Umeå, Ådalsbanan och Botniabanan, stängs av mellan måndag 11 januari klockan 20.00 och onsdag 13 januari klockan 12.00. Var uppmärksam på att även andra bandelar i järnvägsnätet med kort varsel kan komma att påverkas. Tågresenärer uppmanas att kontakta sitt tågbolag för mer information om sin resa. Tänk också på att läget kan förändras snabbt.

Håll dig uppdaterad via Sveriges Radio P4, krisinformation.se och aktuellt läge i trafiken på trafikverket.se.