Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Årets infrastrukturtalang siktar mot framtidens järnväg

Trafikverket utsåg igår Benjamin Smakic till ”Årets infrastrukturtalang” under det digitala eventet Universum Awards. Benjamins brinnande intresse för järnvägsteknik och innovativa idéer för framtidens järnväg blev ett vinnande koncept.

I år delade Trafikverket ut priset Årets infrastrukturtalang för fjärde året i rad till en student med engagemang för samhällsutveckling. För att vara med och tävla behöver de sökande lyfta en utmaning som de tror att Trafikverket står inför under de kommande fem åren och beskriva hur en lösning skulle kunna se ut. Sammanlagt fick vi in 32 ansökningar från ambitiösa studenter. Av dessa valdes fyra finalister ut som fick spela in en film för att utveckla sina tankar och innovativa lösningar. Juryn hade ett tufft jobb att kora en vinnare av finalisterna, då alla hade fångat relevanta och intressanta utmaningar som vi står inför.

– Benjamins innovativa idéer till nya lösningar och ny teknik för hur framtidens järnväg kan se ut blev årets vinnande bidrag. I år är priset, förutom äran, en utbildning på Trafikverksskolan som vi hoppas kan ge ytterligare inspiration och utvecklingsmöjligheter, berättar HR-direktör Niclas Lamberg.

Brinnande intresse för järnvägen

– Jag är jätteglad och tacksam att bli utnämnd till Årets infrastrukturtalang, det betyder mycket för mig. Jag har tidigare sommarjobbat på Trafikverket och jag hoppas att det här kan medföra att jag kan knyta nya kontakter inom myndigheten, säger Benjamin Smakic, som har en ingenjörsexamen i järnvägsteknik från Lund i bagaget.

Just nu gör Benjamin sin masteruppsats på Kungliga Tekniska Högskolan som handlar just om den utmaning han beskriver i ansökan. Benjamin berättar:
– Primärt handlar det om att undersöka hur ERTMS level 3 kan kompletteras med hjälp av kameror ombord på loken och artificiell intelligens som analyserar vilket spår tåget befinner sig på, men visionen är att utveckla idén för framtida självkörande tåg. Ska Sverige uppnå klimatmålen måste järnvägen göras mer konkurrenskraftig och utnyttjas på ett mer effektivt sätt.

Motivering: ”Med stor passion och brinnande intresse för järnvägsteknik har vår vinnare visat upp en tydlig bild av hur framtidens järnväg kan drivas på ett mer effektivt sätt utan att ge avkall på säkerheten. Genom innovativa idéer och ny teknik vill vinnaren utnyttja vårt befintliga järnvägsnät ännu mer. Hen tar sikte på digitalisering och självkörande tåg och har en tydlig vision om framtidens järnväg.”


Trafikverkets jury: Niclas Lamberg, HR-direktör, Ali Sadeghi, programdirektör Nya stambanor, Emil Aden, HR-chef, Martin Britan, HR-specialist inom kompetensförsörjning samt Linda Berg, kommunikationsansvarig arbetsgivarprofilering.


Universum Awards: Universum mäter bland annat hur olika organisationer står sig i konkurrensen om potentiella medarbetare, både studenter och yrkesverksamma och vid Universum Awards presenteras resultat av mätningar och priser delas ut i olika kategorier.