Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tåg passerar genom gröna ängar

Bättre och bättre melodin för april

Summeringen av april visar på det bästa utfallet hittills under 2021, och det näst bästa för en aprilmånad sedan 2013. Persontågens punktlighet blev 94,0 procent när 72 867 av 77 529 framförda persontåg ankom sin slutstation i rätt tid.

Bättre och bättre vecka för vecka – så skulle årets april kunna sammanfattas. Under månaden har punktligheten påverkats av bland annat ett antal bränder i närheten av spårområdet, flera fall med obehöriga i spårmiljön och hårda vindar som medfört nedblåsta träd och inställda avgångar. Positiv effekt har ett minskat antal fel i infrastrukturen haft, samtidigt som återställningsarbetet efter den stora urspårningen i Häggvik (11 februari) var den enskilt mest punktlighetspåverkande händelsen även under april.

Punktlighet för framförda tåg

Alla platser
Månad
Antal tåg
Punktlighet
Inställda tåg
Sverigekarta som visar punktligheten för samtliga framförda persontåg den senaste månaden. Inställda tåg visar antalet avgångar som ställts in samma dag eller dagen innan avgång. Välj i listan eller klicka i kartan om du vill se punktligheten för en viss ort.

 

– Den 26 april kunde vi äntligen efter drygt 70 dagars intensivt och omfattande arbete åter låta trafiken passera Häggvik utan begränsningar, vilket direkt gjorde skillnad. Månadens sista vecka låg punktligheten på 94,9 till 96,6 procent, en nivå som också höll i sig i inledningen av maj. Det som dock oroar är återkommande incidenter med obehöriga i våra spårområden. Att gena är inte bara farligt och förbjudet, det påverkar också upp till 80 tåg per dag vilket gör spårpring till ett allvarligt arbetsmiljö- och punktlighetsproblem. För att vända den trenden fortsätter vi montera stängsel samt så kallade hajtänder och pyramidmattor på allt fler platser och plattformar säger Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafik.

Diagram punktlig persontåg senaste 13 månaderna
Diagrammet visar punktligheten för framförda persontåg de senaste 13 månaderna. Antal framförda tåg har varierat från 68 500 (Juni 2020) till som mest 84 600 (Oktober 2020). Preliminär siffra för april 2021 är 77 500 framförda persontåg 
Diagram punktlighet presontåg aprilmånader 2013-2021
Diagrammet visar punktligheten för framförda persontåg under aprilmånader sedan 2013. Antal framförda tåg har varierat från 70 200 (2020) till som mest 84 100 (2019). Preliminär siffra för 2021 är 77 500 framförda persontåg