Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Getingmidjan öppnar ny gång- och cykelbro över Norrström

Den 21 juni öppnar ett viktigt pendelstråk för stockholmarna igen – Getingmidjans nya gång- och cykelbro över Norrström. Den gamla gång- och cykelbron har ersatts med en helt ny.

I fjol tog Trafikverket bort gång- och cykelbron över Norrström för att kunna utföra arbeten på järnvägsbron intill – ett viktigt jobb på Getingmidjan, som är en av de mest trafikerade tågsträckorna i landet och påverkar punktligheten i hela Sverige. Getingmidjan är järnvägssträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra.

Nu har de gamla broarna - för både järnvägstrafik och för gång-/cykeltrafik - ersatts med nya broar.

Den nya gång- och cykelbron mellan Klara Mälarstrand och Riddarholmen börjar och slutar på samma ställen som den tidigare bron.

- Vi är glada att nu kunna öppna den nya gång- och cykelbron för de hundratals cyklister och tusentals fotgängare som dagligen trafikerade den gamla bron. Vi hoppas att de uppskattar denna nya, trivsammare och säkrare bro, säger Getingmidjans projektchef Lena Backe.

Den nya bron har breddats på ett par ställen med bänkar som har utsikt över Riddarfjärden, och bron har ett räcke med belysning. Efter öppnandet kommer Trafikverket att montera bullerskydd av härdat glas utefter järnvägsbrons västra sida för att skärma av tågtrafikens buller för gående och cyklister. Dessa arbeten stör inte framkomligheten på gång- och cykelbron. Efter öppnandet slutförs även betongreparationer på de befintliga brostöden.

Under tiden som gång- och cykelbron har varit ur drift har gratis pendelbåtar mellan Klara Mälarstrand och Riddarholmen trafikerat sträckan. Båtarna fortsätter att gå fram till den 30 juni. 

I och med att gång- och cykelbron öppnar är hela förbindelsen mellan Söder Mälarstrand och Klara Mälarstrand, över Riddarholmen, öppen igen. Dock är bron mellan Söder Mälarstrand och Riddarholmen avsedd för enbart gångtrafik och cykelleden går via Gamla Stan. På Riddarholmen är gång- och cykeltrafiken framkomlig, men den leds om på grund av andra arbeten.

Läs tidigare nyhet om bron här.

Läs mer om Getingmidjan här.

Fakta om Getingmidjan

• Trafikverket arbetar för en punktlig och pålitlig järnväg. Fler ska kunna ta tåget. Därför moderniserar, rustar vi upp och renoverar vi järnvägen så att den ska kunna bli som ny.

• På sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra – Getingmidjan – görs en av de viktigaste och mest komplexa satsningarna i landet. Korkar Getingmidjan igen drabbas tågresenärer i hela Sverige.

• Efter tre sommaravstängningar och några kortare avstängningar under projekttiden färdigställs sträckan.

• Anläggningen är till stora delar från 1950-talet och har nått sin tekniska livslängd. Allt moderniseras och byts ut. Efter upprustningen kommer Getingmidjan ha samma placering och två spår precis som idag, men med en ny teknisk livslängd på 80 år.