Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vit bil åker på asfaltsväg, gröna träd och grönt gräs vid vägkanten

Laddbara fordon – så funkar det!

Här får du svar på relevanta frågor om du är intresserad av hur det är att köra ett laddbart fordon i dag. Vi tipsar om säker laddning hemma via laddbox, batterikapacitet och snabbladdning. Du kan också jämföra laddbara personbilar med andra bilar.

Ett av Trafikverkets regeringsuppdrag är att tillhandahålla information om att äga och köra eldrivna fordon. Därför har vi samlat tips, vanliga frågor och länkar för mer information på en webbsida. Materialet är framtaget tillsammans med andra myndigheter och branschorganisationer.

– Att fordon går över till eldrift minskar utsläppen av växthusgaser från trafiken. Minskningen sker tack vare att elmotorn är effektivare än förbränningsmotorn. Om elen samtidigt är förnybar blir växthusgasutsläppen från elbilen mycket låga vid körning. Elektrifiering av fordonsflottan är en nyckelåtgärd för att minska utsläpp av växthusgaser i den takt som klimatmålen anger, berättar Hanna Eklöf, utredningsledare  Trafikverket. Idag finns det också många eldrivna bussar, nybilsförsäljningen av elbilar ökar precis som försäljningen av lätta lastbilar. Även tunga lastbilar börjar komma ut på marknaden.

Tips till bostadsrättsföreningar och samfälligheter

Att kunna ladda hemma är en bra åtgärd som skapar förutsättning för fler att kunna köra på el. Vi tipsar om det bidrag som bostadsrättsföreningar och samfälligheter kan söka via Naturvårdsverket för att etablera laddplatser för medlemmarnas räkning. Det finns också guider från flera aktörer som visar hur föreningar bör gå till väga, och vad de ska tänka på.

Om Sveriges klimatmål

Idag står transportsektorn för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Enligt klimatmålen ska utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter, exklusive flyget, minska med minst 70 procent till år 2030, jämfört med utsläppsnivån 2010. Och år 2045 ska Sverige nå klimatneutralitet.