Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En person håller i en hastighetsskylt för 80 km/tim. I bakgrunden syns en trafikerad väg.

Årets hastighetssänkningar på väg beslutas senare än planerat

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon har beslutat att avvakta med föreslagna hastighetsanpassningar tills den nationella planen 2022-2033 och regionala planer är beslutade.

Årets sträckor som föreslagits få anpassade hastigheter finns i regionerna Mitt, Syd och Väst. Tidigare plan var att Lena Erixon skulle fatta beslut om sträckorna den 1 november.

– Trafiksäkerhetsarbetet är prioriterat och Trafikverket arbetar med en rad olika insatser för att sträva mot Nollvisionen och nå regeringens etappmål, säger generaldirektör Lena Erixon. Vi ska fortsätta det viktiga arbetet för att rädda liv i trafiken och där är hastighetsanpassningarna är en viktig åtgärd bland flera.

Planeringsprocessen i år, med reviderad nationell plan och regionala planer, sammanfaller tidsmässigt med arbetet att införa hastighetsanpassningar. För att säkerställa effektiviteten med åtgärder som presenteras i de förestående planerna och hastighetsanpassningar avvaktar Trafikverket med beslutet om sänkning av hastighetsgränser tills dessa planer har fastställts.

Vad betyder detta?

Samtliga hastighetssänkningar som var planerade beslutas den 1 november 2021 kommer inte att beslutas då utan senare. Hastighetssänkningarna kommer tidigast att införas när den nya nationella planen är fastställd.

De planerade höjningarna av hastighetsgränser kommer fortfarande att beslutas under året. Det handlar om drygt 2 mil väg som byggs om och byggs ut, det vill säga vägar som mittsepareras och därmed tillåter en högre hastighetsgräns.

Anpassade hastighetsgränser