Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Snöplogen kommer!

Ta det försiktigt i busvädret – räkna med problem både för bil- och tågtrafik

Ta det försiktigt på vägarna och räkna med förseningar och inställda avgångar i tågtrafiken. Även färjetrafiken kan drabbas. SMHI har gått ut med kraftfulla varningar i landets södra och västra delar, ta dessa på allvar och anpassa ditt körsätt.

Under de närmaste dygnen ska det enligt SMHI komma snö och kraftiga vindar, en knepig kombination ute i trafiken. Värst väder blir det på onsdag. Du som inte bytt till vinterdäck, låt bilen stå. Hämta trafikinformation på vår webbplats, lyssna på lokalradion och framförallt var rädd om dig och andra i trafiken.

Trafikpåverkan vägtrafik

Snön kan ställa till med problem ute på vägarna. Trafikverkets entreprenörer plogar och halkbekämpar dygnet runt, de största vägarna först. Kör du på rätt sätt så måste inte vädret automatiskt bli något bekymmer men i kombination med att du kör för fort, inte håller avstånd eller inte anpassar ditt körsätt efter väglaget, så ökar olycksrisken. Ta god tid på dig och räkna med att resan tar längre tid.

Kör efter dessa enkla råd om du måste ge dig ut:

  • Anpassa körsätt efter väglag
  • Håll ordentligt avstånd
  • Visa hänsyn till medtrafikanter och snöröjningsfordon
  • Ta god tid på dig och räkna med att resan tar längre tid

Trafikpåverkan järnväg

Det är stor risk att även tågtrafiken drabbas av störningar på grund av vädret. Framkomligheten kan begränsas och tåg kan försenas och ställas in med kort varsel. Kolla med ditt resebolag innan du ska åka för att vara uppdaterad om vad som gäller för din avgång.

SMHI varnar

Ta det försiktigt i busvädret – räkna med problem för både bil- och tågtrafik. SMHI har infört ett nytt varningssystem. Ta varningarna som utfärdats på allvar så är risken mindre att du råkar ut för överraskningar.