Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utropstecken

Stormen Gyda ger besvärligt trafikläge i landet

Regn i västra Jämtland övergår torsdag kväll till blöt snö som kan ge nya trafikproblem. Inga tåg trafikerar förrän tidigast fredag em. Kraftiga vindar drar över Skåne, Blekinge och Småland där Trafikverket nu stoppat tågtrafiken på flera sträckor.

Norra Sverige

Den blöta snön som faller i Jämtland fram till fredag förmiddag ger dålig sikt och halka och kraftiga vindbyar påverkar dessutom. Trafikanter uppmanas därför fortfarande att inte ge sig ut på vägarna om det kan undvikas. 

– Vi har förstärkt våra resurser både vad gäller maskiner och personal så mycket det bara går i området för att på bästa sätt kunna hantera de närmaste dagarnas väderutmaningar. Vi kommer bland annat att ha halkbekämpningsfordon utplacerade på strategiska platser i Jämtland, säger Henrik Sundquist, enhetschef för underhållsdistrikt mitt.

Tågtrafiken är fortfarande stoppad men kommer från och med fredag eftermiddag/kväll att återupptas till Duved. Längre västerut mot Storlien beräknas trafiken gå från måndag morgon. Ingen ersättningstrafik går. Motivet till detta är att det kraftiga ovädret gör det alltför riskfyllt att röra sig i området såväl på väg som järnväg.

Södra Sverige

Nu rör sig ovädret Gyda söderut och under torsdagseftermiddagen beslutade Trafikverket i södra Sverige att från och med klockan 04.00 på fredag morgon stoppa tågtrafiken på flera sträckor. Anledningen är det vid kraftiga vindar kan medföra att träd faller över spåren.

– Vi tar det här beslutet för att säkerställa att inga tåg ska bli stående med passagerare och att resenärer så tidigt som möjligt kan planera sin resa på annat sätt, säger Annika Canaki, avdelningschef på verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket i region syd.

Flera tågsträckor kommer att stänga över hela regionen.

– För den som ska åka tåg gäller det att ta del av den information som finns på tågbolagens hemsidor, säger Annika Canaki.

Trafikverket region syd håller väderläget under uppsikt och är väl förberedda om vädret också skulle komma att påverka vägtrafiken.

– Risken än att träd blåser omkull eller att andra förmål skulle hamna på vägarna. Men vi är väl förberedda och har en dialog med våra driftentreprenörer. Som trafikant kan man hålla sig uppdaterad via vår webb där trafikinformationen hela tiden uppdateras, säger Annika Canaki.

Följande sträckor i Skåne, Småland och Blekinge är avstängda från fredag 14/1 klockan 04.00

  • Nässjö – Hultsfred
  • Kalmar – Rimforsa
  • Blomstermåla – Mönsterås
  • Berga – Oskarshamn
  • Nässjö – Vetlanda
  • Ystad – Simrishamn
  • Kristianstad - Karlskrona
  • Helsingborg-Teckomatorp

Innan tågtrafiken kan starta igen ska alla sträckor att kontrolleras och eventuella fel åtgärdas. Sträckorna Kristianstad-Karlskrona, Ystad-Simrishamn och Helsingborg – Teckomatorp förväntas kunna trafikeras igen från klockan 12.00 på fredagen. Resterande banor beräknas öppna lördagen den 15 januari klockan 04.00.

För mer information om din resa såsom ersättningstrafik hänvisas du till ditt tågbolag.

Trafikinformation på Trafikverkets webbplats
Skåne
Kronoberg
Blekinge
Jönköping