Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Del av körfält på en större väg avstängt på grund av vägarbete. Gröna träd och gräs på sidan av vägen, vägarbetsskylt och markeringar.

I sommar förbättrar vi vägar i hela landet

Sommarens vägarbeten gör att framtidens resor blir smidigare och tryggare. Om du ska ut på vägarna i sommar – använd gärna trafikinformationen på vår startsida när du planerar resan. Där håller du koll på vilka arbeten som pågår eller startar inom kort.

Även den här sommaren genomför vi åtgärder på vägar över hela landet för att få bort flaskhalsar, öka trafiksäkerheten, minska risken för akuta fel och förbättra för kollektivtrafiken. Vi bygger exempelvis nytt, asfalterar om och breddar befintliga vägar, separerar för mötande trafik och underhåller broar och tunnlar. Det skapar ett bättre flöde så att du ska komma fram på ett smidigt och säkert sätt.

I transportsystemet behöver gång- och cykelvägar, vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser samspela och komplettera varandra för att möta samhällets behov. Vägarna tar oss hela vägen fram och de knyter ihop människor med näringsliv, service och fritidsaktiviteter i hela landet. I Sverige finns cirka 10 000 mil statliga vägar och drygt 80 procent av personresorna i transportsystemet sker med bil eller buss på våra vägar. Väl fungerande vägar är avgörande för tillgängligheten och därför är det viktigt att underhålla de vägar vi har.

Under sommaren genomför vi omfattande arbeten när färre personer har arbetstider att passa, yrkestrafiken minskar och resultatet av arbetet blir som bäst.

Om du ska ut i trafiken i sommar, tänk på att:

  • Planera resan
  • Se till att vara utvilad
  • Hålla hastigheten och kör försiktigt vid trafikarbetsplatser – ökad säkerhet för dig, dina medtrafikanter och de som jobbar på vägarna
  • Ta god tid på dig – på grund av vägarbeten kan resan ta lite längre tid än planerat, om vägen exempelvis leds om
  • Ta reda på var och när arbetena sker via trafikinformationen på vår startsida
  • Följ regeringen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för inrikesresor

Här nedanför hittar du ett urval av de arbeten som kan komma att påverka dig som trafikant i högre grad om du planerar att resa på vägarna i sommar.