Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Våren – höjdpunkt för motorcyklister och mopedister

Snön är borta, gatorna börjar bli sopade och temperaturen stiger. För många motorcykel-och mopedentusiaster är våren höjdpunkten på året, då de tar ut sina fordon på vägarna igen.

På våren ökar antalet tvåhjuliga fordon i trafiken, då allt fler människor åker moped eller kör motorcykel.

Kör säkert

Att åka motorcykel är populärt. Idag finns cirka 300 000 motorcyklar i trafik under sommaren. Som motorcyklist är du dock oskyddad om en olycka inträffar det vill säga saknar en skyddande kaross som kan skydda dig som åker. Även i lagliga hastigheter blir konsekvenserna stora vid en olycka.

Det är därför särskilt viktig att förebygga en olycka. Det kan en motorcyklist till exempel göra genom att hålla hastighetsgränser, köra med stora marginaler och välja en motorcykel med ABS (låsningsfria bromsar). ABS på motorcyklar halverar nästan risken att bli dödad eller svårt skadad!

Vanligaste olyckstyperna där motorcyklister kommer till skada är singelolyckor och kollision med vänstersvängande bilar i korsningar. Här kan du läs mer om vad du och vi kan och gör för att öka säkerheten för motorcyklister.

Tips och råd om motorcykelkörning

Med känsla för mc (publikationswebbutiken)I den här broschyren hittar du bra råd för säker motorcykelkörning. Syftet är att ge tips och idéer om just säkrare motorcykelkörning.
Med känsla för MC (webbutiken)

Information om hur du tar motorcykelkörkort hittar du på Körkortsportalen.
Motorcykel (Körkortsportalen)

 

Även mopedernas säsong

Idag räknar vi med att det finns cirka 160 000 mopeder i sommartrafiken. Som mopedist och cyklist är du också oskyddad om något händer.

Du kan öka din säkerhet genom att alltid använda en fastspänd hjälm på huvudet och inte trimma mopeden. Här kan du läsa mer om vad du och vi kan och gör för att öka säkerheten för mopedister.

Tips och råd om mopedkörning

Odödlig - mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla? (publikationswebbutiken)Den här broschyren innehåller några råd och de viktigaste reglerna och är skriven för dig som är tonåring och tänker skaffa moped eller redan åker moped.
Odödlig - Mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla? (webbutiken)

 På körkortportalen kan du läsa om kraven som ställs på den som kör moped. Det finns också information om utbildningen, provet och förarbeviset:
Moped (Körkortsportalen)