Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Arbeten som påverkar järnvägstrafiken mest sommaren 2018

Även i sommar gör vi flera arbeten på järnvägen. Några av de större banarbetena pågår på stråket mellan Stockholm och Göteborg men arbeten görs också på andra håll i landet.

När arbetspendlingen minskar arbetar vi intensivt på spåren

Persontrafiken har ökat med närmare 80 procent de senaste 25 åren och fler, tyngre och snabbare tåg ökar slitaget. Därför gör Trafikverket många banarbeten under sommaren då trängseln och arbetspendlingen är mindre.

Vi underhåller järnvägen hela året, men vissa arbeten är lättare att göra under sommarhalvåret med tanke på temperaturer och väder. Arbetena försöker vi planera på bästa sätt tillsammans med tågtrafikbolagen för att inte störa trafiken mer än nödvändigt. Att både underhålla järnvägen och samtidigt släppa fram så många tåg som egentligen vill köra på järnvägen är en svår ekvation. Därför gör vi ibland större ingrepp på järnvägen som tar längre tid och då påverkar det trafiken. Allt vi gör handlar om att hålla de säkerhetskrav som finns på den svenska järnvägen.

Håll dig uppdaterad

Alla tågföretag som kör på järnvägen har god koll på vad och var vi jobbar och som resenär behöver du inte hålla koll på var vi arbetar när du bokar din biljett. Det kan däremot hända att det i tidtabellen går färre tåg på vissa sträckor jämfört med vanligtvis eller så kan resan behöva anpassas utifrån de förbättringar vi gör på järnvägen. För mer information om hur arbetena påverkar dig, restider eller din biljett, kontakta ditt tågbolag.

Trafikinformation Tåg

Ett tips för att hålla dig uppdaterad är att gå in på Trafikverkets startsida och "Trafikinformation Tåg". Där kan du få aktuell trafikinformation kring järnvägstrafiken utifrån station eller tåg. Informationen uppdateras löpande.

Sammanställning av sommarens järnvägarbeten 2018

Här finns en nationell sammanställning i karta med ett urval av järnvägarbeten som kommer att påverka tågtrafiken i högre grad. Det finns också beskrivningar nedan (klicka på plustecknet för att läsa informationen).