Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Snabbspår ut i arbetslivet

Under 2016–2017 praktiserar 600 nyanlända flyktingar som har fått uppehållstillstånd på Trafikverket. På Trafikmiljö i Göteborg finns redan Ahmed Ayache som är utbildad civilingenjör.

Ahmed Ayache har nära till skratt. Det kan man förundras över när han berättar sin historia. Han levde tidigare med sin familj i Daraa i Syrien, nära gränsen mot Jordanien. Han arbetade med vägentreprenader och en dag för tre år sedan träffades hans fru av en kula från en krypskytt. Hon blev svårt skadad och är nu rullstolsburen. Familjen hade inget annat val än att fly och hamnade så småningom i Sverige. Släkten lever nu utspridd över hela världen.
– Jag har bröder som är bosatta i USA, Frankrike och Kanada. Värst är den ångest jag känner för mina släktingar som fortfarande är kvar i Syrien, säger Ahmed.

Håller samman familjen

Han håller samman familjen, följer sin fru till läkarbesök och rehab och stöttar barnen
i skolgången. Landet är främmande. Språket är nytt, och nu engagerar han sig också i praktikjobbet med de nya arbetsuppgifterna på Trafikverket.
– Jag handleder Ahmed och strävar efter att han ska få så värdefull praktik som möjligt, säger Marie Wahlstedt, trafikingenjör på enheten. Han arbetar med mig men jag vill att han även ska få besöka övriga verksamheter, så att han får en helhet av Trafikverket.
Redan under hösten 2015 arbetade 12 chefer i ett mångfaldsprojekt.
– Vi inventerade vilka möjligheter det finns till ökad mångfald inom Trafikverket och kom med förslag. Trafikverkets ledning antog samtliga. Därför är det roligt att så här tidigt få hit Ahmed, säger Jimmy Janske som också erbjudit sig att ta hand om en praktikant som saknar utbildning.
– Då får hen följa mig i mitt jobb, gå på samma möten, träffa folk – följa med i allt jag gör. Det blir en annan sak, men kan vara väl så viktigt för den som behöver komma in i språket, säger Jimmy.

Ahmed Ayache
Ålder: 48 år
Utbildning: Civilingenjör
Familj: Fru och dotter, 7 år och son 9 år
Bor: Vårgårda, tidigare i Daraa, Syrien