Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Anders Wernfeldt, lantmätare på juridik och planprövning, är handledare till Eldiiar Ryskulov från Kirgizistan.

Anders Wernfeldt, lantmätare på juridik och planprövning, är handledare till Eldiiar Ryskulov från Kirgizistan.

Handledarskap som ger en bredare världsbild

Anders Wernfeldt, lantmätare på juridik och planprövning, är handledare till Eldiiar Ryskulov från Kirgizistan. Eldiiar är utbildad jurist och arbetade som biträdande talman på parlamentet innan han 2011 flydde till Sverige med sin familj.

Avdelningen juridik och planprövning hanterar komplexa juridiska frågor med intressekonflikter och chefsjurist Charlotta Lindmark och Anders Wernfeldt var därför tveksamma om de kunde erbjuda praktik.
– Vi måste vända på perspektivet och se vad en praktikant kan erbjuda oss istället för tvärtom, säger Anders Wernfeldt. Eldiiars bakgrund inom politiken har gett mig en bredare världsbild och en större inblick i politiska frågor.
Anders Wernfeldt anmälde sig att vara handledarare när informationen om Praktik i staten kom ut.
– Det känns bra att få bidra till att nyanlända kommer in på arbetsmarknaden, säger Anders. Att inte fler engagerar sig som handledare kan ha fler orsaker. Dels är man orolig över vad praktiken ska ge både för den som kommer som praktikant men också för mig som handledare, dessutom kan det vara svårt att hitta ett bra upplägg och lämpliga arbetsuppgifter. Gör det enkelt, tipsar Anders. 
Eldiiar fick i uppgift att skriva om de arbetsuppgifterna som finns inom avdelningen. För att sätta sig in i ämnet så intervjuade han medarbetarna inom avdelningen.

Vi lär oss av andra

Mats Dehlbom är avdelningschef på planprövning och han väljer också att se vad Trafikverket får ut av uppdraget Praktik i Staten.
– Det har varit en lyckad praktik och Eldiiar har integrerats i det svenska språket, men han har också integrerat oss i världen. 

Praktik för nyanlända och personer med funktionsnedsättning

Syftet med uppdraget är att erbjuda praktik inom ett område personen är bekant med för att berika arbetsmarknad med sin kunskap, få insikt om arbete på statliga myndigheter, utveckla språket samt få ett ökat nätverk. Praktiken kan förbättra arbetssökandes möjligheter till ett framtida arbete oavsett arbetsmarknadssektor. Mer information,se länk till höger.