Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Råd i den tidiga sommarvärmen

Den tidiga sommaren med ovanligt höga temperaturer ställer krav på både bilister och resenärer. Infrastrukturen sätts också på prov, och risken för brand är stor.

Väg

Vid höga temperaturer ökar risken för så kallad blödande asfalt. Det är värmen som mjukar upp bindemedlet i asfalten, och vägen kan bli mycket hal vid till exempel regn. Det drabbar främst vägar med ny beläggning men kan drabba även äldre vägar.

Till dig som kör bil vill vi gärna skicka med följande råd på resan:

  • Ta det lugnt i värmen. Drick vatten. Ta en paus.
  • Anpassa hastigheten. Var vaksam om vägbanan är våt.
  • Visa hänsyn och ta det extra försiktigt förbi pågående vägarbeten.
  • Tänk på var du parkerar. Varma delar kan antända gräset under bilen.

Järnväg

På järnväg ökar risken för solkurvor på den äldre delen av järnvägsnätet. Torkan i skog och mark ökar också risken för brand, som lätt kan uppstå till exempel i det torra gräset på banvallen.

Lokförare, entreprenörer, resenärer och allmänhet är våra bästa ögon för att snabbt upptäcka en brand nära järnvägen eller i skogen.

Trafikverkets råd till dig som reser med tåg; ta med lite extra vatten. Det blir snabbt varmt på ett tåg som står stilla. Och skulle du se brandrök utmed banan, säg till tågvärden.

Trafikverket har också kontaktat järnvägsföretagen och uppmanat dem att göra extra noggranna fordonskontroller, det gäller även entreprenörer med sina maskiner.