Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägmarkeringsbilen i arbete

Sommartid är vägmarkeringstid

Hur skulle det vara att köra på E4 om den var fri från linjer? Inga mittlinjer. Inga varningar om när körfält går ihop. Läs mer om vägmarkerarnas jobb.

Målar med en gigantisk pensel

Vägmarkeringsbilen har som en gigantisk pensel under, och på flaket finns stora behållare med vit färg. Längst fram finns ett sikte, så att de lättare kan följa de i förhand målade kritstrecken. Allt arbete sköts inifrån lastbilen. Men det finns även personer som målar detaljer på vägen för hand, till exempel symboler, stopplinjer och pilar.

Nu har nya maskiner tagits fram, där personalen även kan måla sådana saker helt automatiskt.

Kan vara frustrerande för trafikanter

Vägmarkeringsbilen har en hastighet på 3–5 km/tim, vilket orsakar problem på enfältsvägar. När köerna blir för långa kör de in på en parkeringsficka och släpper förbi trafiken innan de fortsätter. Men trots det finns det en enorm frustration bland trafikanterna.

– Folk gör vansinnesomkörningar och kör i de nymålade linjerna, trots att det finns en varningsskylt på målningsbilen som avråder från just det. Sedan blir de förvånade över att bilen börjar vibrera. Färgen fastnar på däcken som tuggummi och är svår att få bort, avslutar Kalle som arbetar som vägmarkerare.