Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Var rädd om dig i jul- och nyårstrafiken

Oavsett om det blir en grön eller vit jul är det en av de mer trafikintensiva helgerna under året. Som bilist bör man när det är möjligt välja mötesseparerade vägar eller vägar med trafiksäkerhetskameror. Då minskar risken för olyckor.

Julen är en av de mest trafikintensiva helgerna under året. Växlande väder och väglag gör att man som bilist bör vara extra försiktig. Jul- och nyårshelgen är en olycksdrabbad helg och i genomsnitt omkommer 13-14 personer årligen enligt Transportstyrelsens statistik. Ifjol omkom 9 personer under perioden 20 december – 12 januari.

Kör försiktigt så att du kommer fram till dina nära och kära

Om du ska resa under jul- och nyårshelgen är det bäst om du väljer vägar som har mitträcken eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare. Ta gärna del av våra kartor som visar dessa vägar, se rubrik längre fram. Undvik om möjligt trafikintensiva vägar under jul- och nyårstrafiken.

Planera resan och ta god tid på dig. Att ha bråttom och köra fortare än gällande hastighetsgränser ökar risken att omkomma om det händer en trafikolycka. Rätt hastighet bidrar till, förutom ökad säkerhet, en grönare jul i bemärkelsen att bränsleförbrukningen minskar och därmed utsläppen. I vår digitala tidsomvandlare kan du se hur lite restiden faktiskt påverkas på en sträcka vid olika hastigheter.

Om du får stopp på bilen

Även om du väljer en säker väg finns situationer som är livsfarliga. Varje år får flera personer sätta livet till när de får motorstopp, punktering eller liknande på motorvägar och mötesfria 2+1 vägar. Gör så här om du hamnar i denna situation.

Varna, lämna, larma!

  1. Varna – sätt på varningsblinkers och ställ ut varningstriangel!
  2. Lämna – bilen och vägen!
  3. Larma – ring bilbärgare!

Vid fara för liv, ring alltid 112!