Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Var rädd om dig i vägtrafiken i sommar

Sommaren innebär vanligtvis att många trafikanter samsas på vägarna och risken för olyckor ökar. Håll hastighetsgränserna, var utvilad och starta resan i god tid - för din och dina medtrafikanters säkerhet.

Läs mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid resor och tillfällig vistelse på annan ort på krisinformation.se.

Håll hastighetsgränsen för en säkrare resa

Största betydelsen för hur allvarliga följderna blir av en trafikolycka är hastigheten. Restiden påverkas bara marginellt om du kör fortare än tillåtet. Prova gärna den digitala tidsomvandlaren via länken nedan. Där ser du att om du kör 90 km/tim i en mil på en väg som är skyltad 80 km/tim så minskar restiden med som mest 50 sekunder milen. Om alla håller hastighetsgränserna sparar vi många liv per år.

Att inte köra fortare än gällande hastighetsgränser får även goda effekter på miljön eftersom bränsleförbrukningen blir lägre vilket minskar utsläppen samtidigt som du sparar pengar.

Välj en säker väg

Mötesseparering och trafiksäkerhetskameror är exempel på effektiva åtgärder för ökad trafiksäkerhet. Välj gärna den typen av väg i sommar om du har möjlighet. I våra kartor längst ner på sidan ser du vilka vägar som är mittseparerade eller har trafiksäkerhetskameror.

Trafiksituationer under hemesterperioden

Det är sannolikt att många kommer att hemestra i sommar, precis som i fjol, på grund av pandemin. Många kanske besöker nationalparker och naturområden. Det kan finnas risk för trafikproblem vid naturturistmål om antalet turister som kommer med bil ökar. Om du besöker den typen av turistmål i sommar så tänk på att följa de anvisningar som finns på plats, parkera enligt instruktioner, sänk gärna hastigheten förbi naturturistmål eller välj besök andra tider på dygnet. Det gäller din och dina medtrafikanters säkerhet och framkomlighet.

Generellt ökar även trafiken ut mot kusterna sommartid och vid badstränder kan det bli problem med felaktiga parkeringar. Följ anvisningar även här så att räddningstjänsten kan tas sig fram.

Aktuell trafikinformation

Aktuell trafikinformation om trafikläget, rastplatser, vägfärjor finns på Trafikverkets webbplats på startsidan under Trafikinformation. Där får du till exempel veta vilka vägarbeten som pågår. Reser du med vägfärja så var ute i god tid –  det blir ofta långa köer vid färjorna när många ska ut till öarna! Med anledning av rådande pandemi, sitt gärna kvar i bilen på bildäck under resan. Du som åker färja utan bil: Håll avstånd till andra resande.

Att tänka på inför din resa

 • Starta resan i god tid – mycket trafik på vägarna kan göra att resan tar längre tid än vanligt.
 • Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg.
 • Var utvilad – för de flesta innebär sommaren längre resor än vanligt.
 • Kör aldrig onykter.
 • Förhindra att någon annan kör onykter.
 • Låt bilen stå dagen efter en fest.
 • Åk aldrig med en onykter förare.
 • Kör inte fortare än hastighetsbegränsningen.
 • Se till att alla är bältade.
 • Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.
 • Håll avstånd.
 • Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.