Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Internationell träff för hållbarare broar

Under onsdag till fredag 21-23 september samlas mer än 550 delegater från 43 länder för att utbyta erfarenheter om hur broar kan byggas och underhållas så att de håller längre och kostar mindre.

Internationella broföreningen (IABSE – International Association for Bridges and Structural Engineering) möts vart fjärde år och 2016 håller man till i Folkets hus i Stockholm.

– Nya byggmetoder i Asien och nyutvecklade material kan leda till lägre koldioxidutsläpp. Tillsammans med robustare konstruktioner ger de en effektivare trafikinfrastruktur, säger Mats Karlsson, biträdande Investeringschef på Trafikverket.

Nya sensorer och datormodellering gör att vi bättre kan modellera hur broar beter sig och anpassa underhåll och reparationer så att de håller längre. Fullskaleprov, där broar provats till brott, visar att de i många fall kan bära betydligt högre laster än vad normerna tillåter.

– Samtidigt är det alltid den svagaste länken som brister, så det gäller att ta reda på var de kritiska sektionerna finns och hålla uppsikt över dem, säger Lennart Elfgren, professor på Luleå tekniska universitet, samt ordförande i den vetenskapliga kommittén.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon öppningstalar på konferensen den 21 september.