Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Stand down för förbättrad säkerhet i byggbranschen

Klockan 13.00 fredagen den 6 oktober stannar arbetet av i 15 minuter på många stora byggarbetsplatser över hela Sverige i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö.

I samarbete med anläggningsbranschens aktörer Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik & Designföretagen och det nystartade projektet Håll nollan, anordnar Trafikverket för femte året i rad ett stopp i arbetet, en så kallad Stand down. Syftet med stoppet är att skicka en stark signal om allvaret i arbetsmiljöfrågan och påminna om att alltid sätta säkerheten främst. I manifestationen ingår en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Fem frågor till Anders Landén, säkerhetschef på Trafikverket

Hur har branschsamarbetet utvecklats under de senaste fem åren då det gäller säkerhetsarbetet?

I en positiv riktning. Alla initiativ som tas nu för att förbättra säkerheten och säkerhetsarbetet pekar på det. Ett exempel är starten av det nya projektet "Håll Nollan" som är en branschsamverkan för noll olyckor i byggbranschen.

Var har Stand down betytt för branschen?

Det har haft stor betydelse. Särskilt det kraftiga signalvärde som aktiviteten har. Att alla samlas, diskuterar, tänker på och ägnar säkerhetsfrågorna tid, tror jag har en mycket stor betydelse för vårt säkerhetsarbete nu och i framtiden.

Vilket är det viktigaste budskapet på årets Stand down och varför är det viktigt?

Temat i år handlar om att förbättra inrapportering av olyckor, avvikelser och tillbud. Att få rapporteringen att bli bättre och snabbare är väsentligt för vårt säkerhetsarbete. Särskilt då det gäller att kunna göra förbättringar och förebygga att liknande olyckor händer.

Vilken är den viktigaste säkerhetsfrågan framöver?

Alla säkerhetsfrågor är viktiga men jag skulle ändå vilja nämna arbetet med säkerhetskulturen. Det här är ett område som behöver stärkas vilket även visat sig i de säkerhetskultursutredningar som genomförts under det senaste året av Transportstyrelsen och Trafikledning.

Kommer du själv att delta på något Stand down?

Ja självklart. Jag kommer att delta på Förbifart Stockholms Stand down. Där kommer även GD Lena Erixon och branschorganisationernas verkställande direktörer att medverka.