Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Generaldirektör Lena Erixon använde både mobil och dator för att skriva under avtalet. Fr.v.: Trafikverkets Niclas Lamberg, Ali Sadeghi, Lena Erixon, Thor Jonsson från ID06 samt Erik Hallgren, Trafikverket. Bakom dem Peter Löfgren, vd ID06. Foto: Eva Jonsson

Peka på bilden för att se bildtext.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket första byggherre att ansluta sig till nya ID06

Trafikverket har tecknat ett avtal med ID06 AB, som innebär att vi blir först av byggherrarna att ansluta oss till det nya systemet där utökad information kopplas till branschens id-kort. Generaldirektör Lena Erixon signerade avtalet via sitt bank-ID.

ID06-systemet omfattar bland annat närvaroliggare för bygg- och anläggningsprojekt och är gemensamt för hela branschen. Den nya standarden innebär mindre risk för manipulering och därmed säkrare arbetsplatser. Det närmaste året ska nästan 800 000 befintliga kort bytas ut i cirka 75 000 organisationer.

Till korten kopplas bland annat utbildningsbevis och behörigheter för individen, likaså information om att företaget ifråga betalar in skatt och sociala avgifter – något som kommer förenkla och ersätta tidsödande arbete med att verifiera register och intyg. Systemet kan även reglera i vilka zoner man får vistas, exempelvis att kunna passera vissa dörrar eller inte.

– Med det nya ID06-systemet får vi ett bra verktyg för att forma en sund och säker anläggningsbransch, där vi får en större möjlighet att förebygga oegentligheter och säkerställa rätt kompetens ute på våra anläggningsprojekt. För oss har det varit viktigt att vara en aktiv deltagare i projektet med det nya ID06, säger Lena Erixon, generaldirektör Trafikverket.

– Det är glädjande att Trafikverket valt att ta ledarposition i det nya ID06-systemet, säger Peter Löfgren, vd ID06. För ID06 är Trafikverkets anslutning ett kvitto på att anslutningskraven är korrekta och relevanta. Sund konkurrens genom transparens har genom Trafikverkets anslutning till det nya ID06-systemet fått en stark beställaröst.

Varje aktör bestämmer själva exakt när de går över, men utrullningen startar efter semestrarna. De gamla korten spärras i april 2019 och då ska alla vara utbytta.