Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Här är morgondagens kvalificerade medarbetare

”För en civilingenjör är Trafikverket som julafton för ett barn”, säger en av de tre mastersstudenter som i sommar får chansen att arbeta inom Projekt Elvägar. De tre utbildar sig i industriell ekonomi inom bland annat farkostteknik och tillämpad IT.

Under sommaren tar de sig an planeringen av pilotsträckor för elvägar, planeringsmetoder och kriterier för att välja elvägssträckor framöver.

– De kommer att arbeta med projekt inom elvägsprogrammet som är viktiga för oss att hålla igång under sommaren, säger Björn Hasselgren på Trafikverkets som håller i planeringen av deras arbetsuppgifter.

Här berättar de tre om hur de ser på utmaningar och möjligheter med elvägar och vad de tänker om Trafikverket som arbetsgivare:

Johanna Strand.

Johanna Strand läser tredje året på Civilingenjör industriell ekonomi-programmet med inritning mot Tillämpad IT inom programvaruteknik vid Blekinge Tekniska Högskola.

‒ Jag anser att elvägar ska vara en standardiserad del av ett framtida hållbart samhälle. Att implementera elvägar tyder på viljan att vara med och påverka både i miljöfrågor och optimering av infrastrukturen.

‒ Det som gör elvägar intressant är bland annat att de innefattar många olika aktörer vilket gör projektet till en komplex utmaning. På grund av mitt entreprenöriella synsätt ligger ett stort personligt intresse mot att finna nya lösningar inom bland annat digitalisering och optimering vilket kan bli viktiga egenskaper i projektet. Jag tycker de ska bli lärorikt och spännande att applicera mina teoretiska kunskaper i ett praktiskt projekt med ett samhällsnyttigt slutmål.

‒ Trafikverket kan för en civilingenjör jämföras med julafton för ett barn. Det finns enormt stora möjligheter, allt från personlig till nationell och global utveckling. Trafikverket står ständigt inför stora optimeringsproblem, brobyggande mellan olika aktörer samt enorma framtida komplexa utmaningar. Problemlösare med teknisk expertis kommer bli nödvändiga i denna framtid, därmed ser jag Trafikverket som en oändlig möjlighet för oss civilingenjörer. 

 

Fredrik Widegren.

Fredrik Widegren läser civilingenjörsprogrammet Farkostteknik och har en master inom Industriell Ekonomi på KTH.

‒ Jag hoppas genom mina akademiska kunskaper samt analysarbete kunna bidra med att föra arbetet kring elvägarna framåt under sommaren.

‒ I linje med Sveriges aggressiva mål att uppnå miljömässigt hållbara transportalternativ ser jag elektrifiering av transportindustrin, och mer specifikt tekniken för elvägar, som ett viktigt inkrementellt verktyg för att uppnå det målet långsiktigt.

‒ Jag tycker att elvägar är intressant för att det representerar en alternativ och miljövänligare transportlösning som är tekniskt relativt välutvecklad. För att uppnå ett fossilfritt Sverige till 2045 behöver utrangeringen av fossila bränslen ske nu och där ser jag elvägar som ett attraktivt och viktigt verktyg för att uppnå detta.

‒ Jag tror att verksamhetsområdet tillsammans med den breda kompetensen gör Trafikverket till en väldigt intressant arbetsgivare för mig.

 

 

 

Emma Hertin
Emma Hertin.

Emma Hertin avslutar sitt fjärde år på Linköpings universitet där hon studerar till Civilingenjör i Industriell Ekonomi med fransk inriktning.

‒ I sommar hoppas jag lära mig massor om hur elvägar kan se ut och fungera i framtiden. Det ska även bli spännande och lärorikt att arbeta i ett stort projekt med många olika aktörer inblandade. Jag hoppas att jag får möjlighet att omsätta mina teoretiska kunskaper från universitet och få ”riktiga” erfarenheter som jag kan ha nytta av efter examen.

‒ Jag är intresserad av utvecklingen av mer miljövänliga transportmedel och det ska bli spännande att vara en del av och arbeta med ett alternativt transportsätt som kan hjälpa oss att nå klimatmålen.

‒ Jag förväntar mig också att få en bättre och mer utförlig bild av vad Trafikverket kan erbjuda för arbetsmöjligheter för mig som blivande civilingenjör.

Johanna, Fredrik och Emma kommer att tillhöra PLnpv. Björn Hasselgren håller i planeringen av deras arbetsuppgifter.

‒ Vi ser det som mycket positivt att vi kunnat attrahera dessa mycket kvalificerade masterstudenter till vår verksamhet. De kommer att arbeta med projekt inom elvägsprogrammet som är viktiga för oss att hålla igång under sommaren. Det gäller den vidare planeringen av pilotsträckor för elvägar, planeringsmetoder och kriterier för att välja elvägssträckor framöver, säger Björn.