Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Regeringen har nu utsett en utredare som ska kartlägga förutsättningarna för att överföra Infranords basunderhåll av järnvägen till Trafikverket. Foto: Göran Fält

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Utredning om överföring av järnvägsunderhåll förlängs

Regeringen har utsett Erland Olauson att leda utredningen Överförande av basunderhåll från Infranord till Trafikverket. Utredningen ska till augusti 2019 kartlägga förutsättningarna för att flytta ansvaret för järnvägens basunderhåll till Trafikverket.

Regeringen vill ta nästa steg mot ett bättre fungerande järnvägsunderhåll. Erland Olauson ska därför kartlägga förutsättningarna för att flytta ansvaret för själva utförandet av basunderhållet från det statliga bolaget Infranord till Trafikverket.

Basunderhåll är den verksamhet som bedrivs för att säkerställa den dagliga driften, och är viktig för järnvägens punktlighet och robusthet.

Trafikverket ger underlag

Den särskilde utredaren ska föreslå vilka åtgärder som behövs för att kunna genomföra en effektiv verksamhetsflytt till Trafikverket.
– Utredningen görs av regeringen och Trafikverket ska delta med underlag och expertkunskap, säger Pontus Gruhs som är strateg på Trafikverket.

Utredningen förlängs

Erland Olauson har tidigare arbetat som chefsjurist och avtalssekreterare vid LO. I samband med tillsättandet av Erland Olauson som särskild utredare förlängs uppdraget. Utredningen skulle enligt regeringens ursprungliga planer vara klar den 17 augusti 2018. Nu förlängs utredningstiden med ett år, till den 30 augusti 2019.