Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

SJ X2000 avgår från Katrineholm. Foto: Jan-Erik Kaiser/Mostphotos
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Tågplan 2019 – nu är tågtidtabellerna klara

Nu är nästa års tågplan klar. Planen innehåller tidtabeller för tågtrafiken och börjar gälla 9 december. Från och med 2019 satsar vi mer pengar på att underhålla järnvägen och det kommer att påverka trafiken på kort sikt – men löna sig i längden.

Tågplanen är den övergripande planeringen av all tågtrafik i Sverige, och en förutsättning för att tågtrafiken ska fungera smidigt. Tågplanen är primärt fastställd och tas fram i samarbete med tågbolagen. I år är det sammanlagt 51 tågbolag som har sökt tider i planen, som innehåller ungefär 1,5 miljoner tåg och cirka 20 000 banarbeten.

Tåligare plan

Med bakgrund mot tidigare års problematik i tågtrafiken är 2019 års tågplan inriktad på att öka kvaliteten i planeringen. Vi har tagit fram nya regler för hur trafiken på sträckan Stockholm–Malmö ska planeras. Syftet är att skapa en tåligare och robustare plan, för att minska antalet störningar.

Till exempel är det på vissa platser större marginal mellan avgångarna för tåg som ska köra långt och göra få uppehåll, och avgångarna för tåg som ska köra en kort sträcka och göra många uppehåll. Det ska minska risken för att långväga tåg som är några minuter försenade inte ska bli ännu mer försenade, genom att hamna bakom kortväga tåg.

Fler arbeten

– Vi får en ökad tilldelning av pengar för att underhålla infrastrukturen från 2019 och några år framåt, vilket innebär att fler arbeten och åtgärder ska utföras under åren som kommer. Med sommaren 2018 färskt i minne där vi hade stora utmaningar med kvaliteten och punktlighet på bland annat sträckan Stockholm–Göteborg, jobbar vi aktivt tillsammans med berörda järnvägsföretag och trafikorganisatörer i tidigt skede för att säkerställa rätt kvalitet och tillförlitlighet när vi utför stora arbeten under kommande år, säger Patrik Assarsjö, ansvarig för tågplaneprocessen på Trafikverket.

Tågplan 2019

  • Den 21 september fastställde Trafikverket den primära tågplanen för 2019, vilken kommer att börja gälla 9 december.
  • För 2019 är det två nya aktörer som tillkommit jämfört med 2018, men det är en färre aktör som ansökt totalt sett.
  • I tågplan 2019 utförs stora banarbeten på Västra och Södra stambanan där tågen tidvis måste samsas på ett av två spår.
  • Vid storhelger som påsk, Kristi himmelsfärd och under sommaren kommer fler större banarbeten att pågå, som Getingmidjan och Mälarbanan i Stockholm, Västlänken i Göteborg och dubbelspåret genom Hallsberg. Vid Getingmidjan i Stockholm kommer resenärer att även nästa år att få byta till pendeltåg i Flemingsberg eller i Stockholm Södra under vissa perioder.