Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu prövas Big Data och AI i Trafikverket

En ny kraftfull it-plattform ska bidra till bättre analys av väg- och järnvägsanläggningen och förutsäga behovet av underhåll. Big Data-plattformen är ett steg i att få en allt mer uppkopplad anläggning.

Teknikutvecklingen för övervakning av anläggning går mot en alltmer uppkopplad teknik. Trafikverket vill dra fördelar av detta och testar nu en Big Data-plattform för samlad lagring och avancerad analys av tekniska tillståndsdata om anläggningen. Syftet är att bidra till färre avhjälpande och fler förebyggande underhållsåtgärder. Med tiden ska automatiserade analyser kunna förutsäga fel i anläggningen.

Mer systematisk analys av data

Arbetet i plattformen sker organiserat i olika testcase till exempel att analysera växelvärme för spårväxlar.

– Genom att analysera data i en Big data-miljö kan vi hantera alla växelvärmeinstallationer samlat, och därmed optimera funktionen och energiförbrukningen, berättar Jan Olersbacken, expert på Underhålls avdelning för Teknik och miljö.

Ett annat initiativ med kvalificerade analyser inom Trafikverket är forsknings- och innovationsprojektet Al, som ska testa analys av trafikstörande händelser.

– Genom att arbeta tillsammans i den nya testplattformen kan vi med hjälp av Linköpings universitet nyttja stora datamängder och använda oss av maskininlärning (machine learning) för att lära oss hur vi ska kunna ge snabbare och mer korrekta prognoser till bland annat resenärer och järnvägsföretag vid trafikstörningar, säger Ulrica Sörman projektets sponsor från Trafikledning på Trafikverket.

Artificiell intelligens (AI) bidrar i olika testcase

För att lyckas gäller det att ha ordning och reda på data. Det görs med teknik för länkade data och semantisk webb, som gör informationen sökbar och tolkningsbar för analys.

– Det är ett ypperligt tillfälle att få använda det senaste inom Big Data och AI-teknologi och samtidigt prova nya roller och arbetssätt i en Big Data kontext. Vi ska också lära oss att hantera data som en tillgång i en sådan miljö, säger Tomas Nygren som jobbar med verksamhetsutveckling inom verksamhetsområde IKT.

Arbete framåt

Arbetet drivs i projektform hela 2019. De första analysresultaten kommer inom kort och flera testcase som ger oss erfarenheter att beskriva vilken kompetens, förmågor och ansvar en kommande produktionsmiljö behöver kommer att genomföras under året.