Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Boka in Stand down 26 september

Årets Stand down genomförs torsdag 26 september 13.00–13.15. Då stannar arbetet på många byggarbetsplatser i en manifestation för säkerhet och bra arbetsmiljö.

Syftet med Stand down är att skicka en stark signal om allvaret i arbetsmiljöfrågan och att påminna om att alltid sätta säkerheten främst. I manifestationen ingår en tyst minut för att hedra kollegor som har förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

– En sådan här stor manifestation är viktig för att stärka säkerhetsmedvetenheten. Den är en del i vårt ständigt pågående arbetsmiljöarbete, säger Trafikverkets säkerhetsdirektör Anders Landén.

Stand down arrangeras för sjunde året i rad av Trafikverket i samarbete med anläggningsbranschen. Varje år brukar ett 60-tal arbetsplatser och tusentals personer delta. I år hålls huvudarrangemanget på projekt Västlänken.

Säkerheten – ett lagarbete

Årets tema är ”Min roll i laget är avgörande för säkerheten”.

– Kedjan är inte starkare än sin svagaste länk. Vi behöver hjälpas åt att påminna varandra, alla har ansvar för att reagera på säkerhetsbrister, säger Anders Landén.

Trafikverket är en stor beställare och är med och anger förutsättningarna för en bra arbetsmiljö på många byggen. Även den som arbetar i kontorsmiljö kan påverka arbetsmiljön för dem som jobbar i fält.

– Redan i projekteringen påverkar vi underhållspersonalens arbetsmiljö. Och om tidplanen för ett bygge blir för tajt leder det till stress och högre olycksrisk, säger Jari Kokko, Trafikverkets projektledare för Stand down.