Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Personer som cyklar i stadsmiljö. Foto: Bildarkivet.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Klimatarbete pågår

Inrikes transporter står för en tredjedel av Sveriges växthusgasutsläpp. Klimatmålet innebär att utsläppen ska minska med 70 procent från 2010 till 2030. Många aktiviteter pågår, under december lyfter vi flera goda exempel.

Klimatmålet för inrikes transporter innebär att utsläppen ska minska med 70 procent från 2010 till 2030. Med nuvarande utveckling når Sverige drygt halva vägen mot målen och takten behöver öka det kommande decenniet. Det kommer inte att räcka med tekniska åtgärder som energieffektivare fordon och drivmedel för att nå dessa mål. Det behövs även en ny inriktning i planeringen och utvecklingen av samhället och infrastrukturen.

Samhällsaktörer och arbetsgivare kan gå före

Under december kommer vi, via Trafikverkets Twitterkonto, att visa ett axplock av goda exempel som görs redan i dag. Om de kopieras och skalas upp av fler samhällsaktörer kan takten öka i arbetet med att minska utsläppen.

Flera av exemplen från kommuner och regioner visar att rollen som arbetsgivare kan kombineras med rollen som samhällsaktör i klimatarbetet och nå stor klimatnytta i närtid.