Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sex personer i reflexvästar som står nedanför en bro på kvällen.

Arkitekturprisets jury på ett av de platsbesök som föregått nomineringarna. Foto: Nils Bergendal.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris

Fyra anläggningar är nominerade till Trafikverkets arkitekturpris 2019, som delas ut i samarbete med Sveriges Arkitekter. Anläggningarna finns i syd, i väst och i Stockholmsområdet. Vinnaren koras på Arkitekturgalan den 10 mars 2020.

En del i Trafikverkets uppgift som samhällsutvecklare är att inspirera till och sträva efter att bygga anläggningar som är välfungerande, hållbara och vackra. Infrastrukturanläggningar ska främja samhället genom att bidra till människors välbefinnande och genom sin utformning stödja goda och säkra beteenden i trafikmiljöer.

– Vackra miljöer borde vara den enklaste åtgärden när vi talar om att skapa mer kostnadseffektiv infrastruktur, där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt, säger Johan Folkesson, chefsarkitekt på Trafikverket och ordförande i juryn för Trafikverkets arkitekturpris.

En oberoende jury väljer ut de nominerade till priset

Trafikverket och Sveriges Arkitekter utser tillsammans en oberoende jury för priset. I sin helhetsbedömning väger juryn in originalitet, innovationsvärde, miljöpåverkan och mervärde för samhället.

Årets nomineringar har endast externa aktörer som byggherrar. De nominerade är:

  • Angered resecentrum, Göteborg (Byggherre: Västfastigheter arkitekt Wingårdh arkitektkontor)
  • AGA-depån, Lidingö (Byggherre: Trafikförvaltningen Region Stockholm, arkitekt &Rundquist samt BBH Arkitektur&Teknik)
  • Klarabergsgatan och anslutande gator, Stockholm (Byggherre: Trafikkontoret Stockholm, arkitekt WSP, DinellJohansson, Treeline consulting och Liljewall arkitekter)
  • Spillepengens trafikplats, Malmö (Byggherre: Malmö stad, arkitekt Ramböll och Malmö stad)

– Juryn har fått bedöma projekt som visar vilken central roll infrastruktur har i människans vardagsliv, sammanfattar Johan Folkesson.

Den 10 mars utses vinnaren av arkitekturpriset, på Arkitekturgalan i Stockholm.

Läs mer om de nominerade och juryns motiveringar nedan.

Juryns motiveringar för de nominerade: