Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Järnvägen bäst för godstransporter i Europa under coronakrisen

Coronakrisen påverkar möjligheterna att frakta gods, främst med flyg och på väg. Kapaciteten för järnvägstransporter är däremot större än normalt, och de drabbas inte av förseningar på samma sätt som vägtransporter.

Godstransporterna i Europa påverkas av coronakrisen. Många flyg är inställda och vägtransporterna drabbas ofta av långa köer vid gränserna bland annat på grund av hälsokontroller, med förseningar som följd.

– Järnvägen har inte samma problem och där finns det möjlighet till högre kapacitet än normalt när persontrafiken har minskat. Det finns bra möjligheter att flytta gods till järnvägen nu eller använda sig av kombinerade transportslag, säger Johnny Tilgrim, Communication and Administration Officer på ScanMed RFC.

Håll dig uppdaterad om förutsättningarna för godstransporter

Gods i Europa till och från Sverige går i godskorridoren ScanMed RFC, som sträcker sig via Norge, Danmark, Tyskland och Österrike till Italien. Hemsidan för godskorridoren ScanMed RFC är uppdaterad med aktuell information från officiella källor om vad som gäller i olika länder under coronakrisen. Läs mer via länken nedan.

Expertstöd för dig som vill veta mer om hur det går till att flytta gods till järnväg

Om du vill prata med en expert om förutsättningarna för att flytta gods till järnväg, eller kombinera järnvägstransporter med andra transportslag, är du välkommen att kontakta Stephan Noll, godskorridorens One Stop Shop Manager, eller Kosta Tsesmetsis, Customer Relations & Market Manager. Kontaktuppgifter hittar du på hemsidan för Scanmed RFC under ”Contact”.